FALAFEL BURGER: Postan i ukusan obrok koji će vas sigurno zasititi!

Katarina Nikolić

21. 03. 2022. 000000 11:40

Foto: Jutjub Printskrin/Food52

Ne samo što oponaša brzu hranu, nego se brzo i sprema! Kada se naviknete na ovaj recept tokom posta, biće vam teško vratiti se na staru ishranu. A i zašto bi kada pored toga što je ukusno i zdravo, u ovom jelu imate dovoljno hranljivih sastojaka. 

Pročitajte još: SAVRŠEN POSNI RUČAK: Kiseli kupus spremljen na malo drugačiji način (RECEPT/VIDEO)

Sastojci: 

  • 400 g konzerve leblebija, ispranog i oceđenog
  • 1 mali crveni luk, grubo iseckan
  • 1 čen belog luka, seckani
  • šaka peršuna 
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  •  čili u prahu
  • 2 kašike običnog brašna
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • tostirani pita hleb ili lepinja
  • 200 g paradajz salse u tegli, za posluživanje
  • zelena salata, za posluživanje

Način pripreme: 

KORAK 1
Ocedite leblebije i osušite ubrusom. Sipajte u blender zajedno sa crnim lukom, belim lukom, peršunom, kimom, korijanderom, čilijem, brašnom i malo soli. Blendajte dok ne postane prilično glatka, a zatim rukama oblikujte smesu u obliku pljeskavice. 

KORAK 2
Zagrejte suncokretovo ulje u nelepljivom tiganju i pržite pljeskavicu po 3 minuta sa svake strane dok ne porumeni. Poslužite uz tostirani pita hleb ili klasičnu lepinju, paradajz salsu i zelenu salatu. Na kraju krajeva, zamislite da je ovo jedan burger u lepinji i dodajte od sastojaka šta vam je volja, što i inače volite da jedete, samo vodite računa da bude posno! 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU