Čarobna ETERIČNA ULJA i sve njihove dobrobiti po zdravlje i lepotu

Kristina Malešević

18. 03. 2022. 000000 11:20

Foto: Pixabay

Upotreba biljnih preprata u medicinske svrhe, kozmetičke kao i dodatak jelima živi koliko i čovečanstvo. Prioritet je lečenje na biljnoj bazi i gotovo svi se pridržavaju toga, pre ćemo započeti lečenje, recimo prehlade, unošenjem biljih čajeva ili inhalacijom sa dodatkom etarskog ulja neke biljke, nego što ćemo posetiti dom zdravlja. 

Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku

Poznato je da su eterična ulja odlična za opuštanje, nekoliko kapi u toplu kupku je odlična metoda za opuštanje misli, mišića i celog tela. Osim za opuštanje etarska ulja se koriste za negu kože, lečenje akni, gljivica, prevenciju kod celulita i strija. Da napomenemo da mnoga etarska ulja deluju kao antimikrobni agensi.

Ovo su najpopularnija eterična ulja i njihove dobrobiti po zdravlje organizma.

Eterično ulje smilja

Eterično ulje smilja se koristi u mnogim proizvodima za podmlađivanja, za dubinsku regeneraciju i prolepšavanje kože.  Ovu najznačajniju njegovu ulogu otkrili su još i stari Grci koji su smilje koristili za vidanje rana i povreda, ujeda, opekotina i različitih oboljenja kože. Iz tih razloga u narodu se od davnima pravio melem za rane od smilja, a u kombinaciji sa nevenom ovi melemi su nalazili široku primenu u lečenju kože i sluzokože. 

Smilje ima izuzetan značaj u savremenoj kozmetologiji jer se koristi za prozvodnju krema protiv bora i staračkih fleka

Različiti tipovi ožiljaka i starih povreda uspešno se otklanjaju utrljavanjem melema ili eteričnog ulja od smilja. Strije, proširene vene, hematomi, popucali kapilari se takođe mogu tretirati na isti način. Kožna oboljenja poput psorijaze, ekcema zatim ujedi insekata i opekotine. Iz tih razloga smilje ima izuzetan značaj u savremenoj kozmetologiji jer se koristi za prozvodnju krema protiv bora i staračkih fleka. Zbog visoke cene, moguće ga je ukloniti iz recepta, a u tome slučaju povećajte broj kapi eteričnog ulja lavande i tamjana. 

Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku

Eterično ulje pasjeg trna 

Ulje pasjeg trna je poznato po svom blagotvornom delovanju na zrelu kožu, često se primenjuje kod strija, ožiljaka od akni i uopšteno svih ožiljaka. Visok sadržaj vitamina C i podstiče proizvodnju kolagena i smanjuje nepravilnosti. Dobija se iz cele bobice pasjeg trna, pa objedinjuje svojstva ulja dobijenog iz pulpe i ulja dobijenog iz semenki, s naglaskom na svojstvima pulpe. Ulje pulpe pasjeg trna sadrži uverljivo najveću količinu karotenoida, tokoferola, fitosterola i palitoleinske kiseline u poređenju s drugim biljnim uljima. 

Eterično ulje lavande je najpoznatije ulje za negu svih tipova kože.

Štiti kožu od spoljnih uticaja, deluje protivupalno i baktericidno, pomaže u zaceljivanju ožiljaka. Izrazito povoljno deluje kod upalnih kožnih bolesti, a naročito kod atopijskog dermatitisa i rozacee. Koristi se u nezi zrele kože, u preparatima za sunčanje, pakovanjima za kosu, kozmetici za zrelu kožu, kod bora i kada je potrebna intenzivna regeneracija kože. Zbog intenzivne boje koristi se u koncentracijama do 10% - veće koncentracije mogu obojiti kožu.

Eterično ulje lavande

Eterično ulje lavande je najpoznatije ulje za negu svih tipova kože. Zbog izrazitog protivupalnog i obnavljajućeg delovanja, preporučuje se kao sastojak svih proizvoda za njegu kože, veoma delotvorno kod akni i ožiljaka nakon njih.

Pročitajte još: Koristite ih svakodnevno, a ne znate da su oni LEGLO zaraze: Ovo su PET najprljavijih mesta u KUHINJI

Prema mišljenju dermatologa i aromaterapeuta, eterično ulje lavande je jedno od najkorisnijih ulja u lečenju akni, ulje lavande zaustavlja bakterije koje uzrokuju početnu infekciju, pomaže da se reguliše preterano izlučivanje gnoja uzrokovano hormonima, i može da smanji tragove ožiljaka nakon što akne počnu da zarastaju. Dodavanje male količine eteričnog ulja lavande drugim kremama ili mastima za kožu može značajno da doprinese lečenju akni.

Koristi se za kao pomoć kod raznih poremećaja na koži, kao što su akne, bore, psorijaza i druga upalna stanja kože. ubrza proces zarastanja rana, posekotina, opekotina i opekotina od sunca jer poboljšava formiranje ožiljaka. Ulje lavande se takođe dodaje kamilici i tada se koristi za lečenje ekcema.

Pročitajte još: ZDRAV I UKUSAN RECEPT ZA RUČAK: Prženi brokoli sa slaninom spreman za par minuta (RECEPT/VIDEO)

Eterično ulje tamjana

Ovo eterično ulje se preporučuje kod akni i ožiljaka nakon njih, za smanjenje upalnih stanja kože i kao prevencija u nastajanju novih ožiljaka ili strija. Cenjeno je  u kozmetici zbog prirodnog lifting efekta i korekcije bora.

Vekovima unazad se koristi za toniranje, podizanje i zatezanje kože, sprečavanje bora, ublažavanje tamnih mrlja, lečenje i usporavanje znakova starenja. Mnogi ga upotrebljavaju za jačanje i postizanje sjaja kose. Može lečiti rane, osip, ekcem, opekotine, rezove i ogrebotine, kao i hidrirati suvu i ispucalu kožu. Čak se koristi za ublažavanje novih i starih ožiljaka i strija.

Pročitajte još: Nađite MOTIVACIJU za nekoliko minuta: 5 trikova koji će vas naterati da se POKRENETE

Osim toga, tamjan je prirodni astringent koji pomaže obnavljanju zdravih ćelija i održavanju postojećeg tkiva zdravim i jakim. Njime možemo da zaštitimo i popravljamo ćelije kože što čini tamjan najmoćnijim uljem protiv starenja.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU