TORTA OD 3 SASTOJKA: Bela bajka koja će oduševiti svakoga ko je proba (RECEPT)

Jovana Pejinovic

20. 03. 2022. 000000 10:20

Foto: Printskrin/Jutjub

Delom torta od sira, delom dekadentna torta od bele čokolade, 100 posto neverovatno. Sa samo tri sastojka ovo će sigurno postati vaš novi omiljeni desert. 

Sastojci:

  • 700g bele čokolade za pečenje, seckane
  • 750 g krem sira, iseckanog, omekšanog
  • 6 jaja, odvojeno

Korak 1

Zagrejte rernu na 130C. Stavite 250 g bele čokolade u posudu za pečenje. Pecite 10 minuta, a zatim izvadite i promešajte. Vratite u rernu i pecite, mešajući svakih 5 minuta, 25 minuta ili dok ne porumeni ili se karamelizuje. 

Korak 2

Pečenu čokoladu prebacite u posudu otpornu na toplotu postavljenu iznad šerpe vode koja se ključa (ne dozvolite da posuda dodirne vodu), mešajući 3-4 minuta dok ne postane glatka. Uklonite sa vatre, malo ohladite.

Korak 3

Pojačajte temperaturu rerne na 150C. Podmazati i obložiti dno i stranice dva kalupa za torte prečnika 18 cm papirom za pečenje.

Korak 4

Dodajte 250 g krem sira u karamelizovanu čokoladu i dobro promešajte da se sjedini. Zatim dodajte žumanca i promešajte da se sjedini. Električnim mikserom umutite belanca u čvrst sneg. Radeći u 3 serije, umešajte belanca u čokoladnu mešavinu. Podeliti smesu u pripremljene kalupe za torte i peći 1 sat i 30 minuta ili dok se torta ne vrati u sredinu kada se lagano pritisne. Ohladite u kalupima 20 minuta, a zatim torte u kalupima prebacite u frižider da se potpuno ohlade (torta će malo potonuti dok se hladi).

Korak 5

Da biste napravili glazuru, istopite 300 g bele čokolade u posudi otpornoj na toplotu koja je postavljena iznad šerpe sa vodom koja lagano ključa (ne dozvolite da posuda dodiruje vodu). Prebacite u električni mikser i dodajte preostalih 500 g krem sira. Mutite na srednjoj brzini 8 minuta ili dok ne postane glatka i sjajna. Oslobodite kolače iz kalupa i stavite jedan sloj torte na postolje za torte, a zatim premažite 1/2 šolje glazura od krem sira preko vrha. Na vrh stavite drugi sloj torte i pomoću paletanog noža premažite preostalu glazuru preko vrha i strana torte. Ostavite u frižideru dok ne budete spremni za posluživanje.

Korak 6

Da biste napravili komadiće čokolade, dva pleha obložite papirom za pečenje. Ispecite 100 g bele čokolade u posudi za pečenje prateći proces pečenja u koraku 1.

Korak 7

U međuvremenu, istopite preostalih 50 g bele čokolade u posudi otpornoj na toplotu postavljenoj iznad lonca vode koja se ključa (ne dozvolite da posuda dodiruje vodu), mešajući dok se ne istopi i ne postane glatko.

Korak 8

Parče papira za pečenje na jednom plehu premažite pečenom čokoladom pomoću paleta noža, a preko preostalog pleha premažite otopljenu čokoladu. Zamotajte listove papira za pečenje sa duže ivice i stavite oba pleha u zamrzivač na 30 minuta da se stegne. Izvadite iz zamrzivača, odmotajte i pažljivo prebacite komade u frižider dok ne budu spremni za serviranje.

Korak 9

Ukrasite tortu pečenom čokoladom i komadićima bele čokolade za serviranje.

BONUS VIDEO: