Sutra su MLADENCI: Ukoliko želite da imate uspešan BRAK morate da ispoštujete OVE običaje

Jelena Blažić

21. 03. 2022. 000000 16:00

Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju vrliki crkveni praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih, u narodu čuven kao Mladenci. Vekovima unazad, u Srba postoji običaj da sutrašnji praznik posebno obeležavaju ih bračni parovi koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Pročitajte još: DANAS SLAVIMO SVETOG TEOFILAKTA: Evo za šta treba da mu se pomolite na današnji dan

U kalendaru Pravoslavne crkve današnji dan zove se Dan Svetih četrdeset Mučenika Sevastijiskih, koji su stradali za Hristovu veru 320. godine. Sa druge strane, narodni običaj je da mladi supružnici u svoj dom sutra primaju goste, koji im donose poklone i tako pomažu na početku njihovog braka i zajedničkog života.

Običaj nalaže da žene ustaju rano ujutru i mese 40 kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i koji se premazuju medom. Mladenčići simbolizuju srećan, dug i sladak život, a daju se deci i gostima koji dođu u kuću pre podne

Mladenci su posvećeni mladim bračnim parovima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom. Tako se i na venčanjima u crkvi na glave mladenaca stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku: carski venci – svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući, mučenički venci, jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave.

Pročitajte još: Šta znači ako PRONAĐETE NOVAC NA ULICI? Svaka novčanica nosi posebnu simboliku

Na ovaj način ukazuje se da mladi supružnici treba da budu verni jedno drugome, kao što su mučenici bili verni Hristu.  Na Mladence domaćice dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i spretnost. Bilo da sutra idete kod Mladenaca kući ili u neki restoran, ne idite praznih ruku.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU