· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Danas je DAN ČUDA ZA ŽENE: Na praznik SVETE ANE, ova molitva donosi sreću u ljubavi i braku

Danas, 22. decembra srpska pravoslavna crkva i svi vernici slave praznik Začeća Svete Ane, majke device Marije.

1640184662_ana.png
Foto: Printskrin/Jutjub/Kakve su ti misli takav ti je zivot

Praznik Svete Ane slavi se, po crkvenom kalendaru, dva puta: njeno uspenije 7. avgusta, a njeno začeće 22. decembra.

Taj drugi praznik vernici smatraju pravim danom čuda za žene, jer je - po predanju - Ana začela posle punih pet decenija braka.

Dugo su bili bez dece ona i njen muž Joakim. A onda je, veruje se, Ana čula u snu glas koji joj je rekao da provede 40 dana u postu i molitvama. Otišla je sama u jednu pećinu, molila se dugo, a zatim rodila devojčicu Mariju. 

Pročitajte još: Zašto se SVETI NIKOLA smatra najvećim zaštitnikom siromašnih

Upravo ona je, veruje se, rodila Isusa Hrista, pa se njeno začeće smatra jednim od prvih čuda u hrišćanstvu.

I danas, na ovaj dan, običaj je da se žene poštede od svih poslova. U mnogim krajevima one praznik dočekuju budne, a ponegde sa ženskom decom obiđu oko kuće i prospu pepeo za koji se kaže da "čuva kuću od zlih duhova".

U molitvi, izgovaraju i sledeće reči:

- Danas se uze bezdetnosti razrešuju, jer je Joakima i Anu uslišio Bog, jasno im obećavši da će, iako su ostareli, roditi presvetu Bogorodicu. Iz nje se Sam rodio Neopisani, postavši Čovek naredivši Anđelima da joj kliču: Raduj se, blagodatna, Gospod je s tobom!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.