Sočna POSNA štrudla sa orasima na starinski način (RECEPT)

Kristina Malešević

02. 04. 2022. 000000 17:00

Foto: InstagramScreenShot/ukusi_juga

Tokom perioda posta suočavamo se sa malim brojem slatkiša, koje možemo konzumirati. Upravo jedan takav, posni kolač po tradicionalnim narodnim receptima sledi u nastavku. U pitanju je sočna, posna štrudla sa orasima koja će usrećiti celu porodicu.

Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku

Sastojci za testo:

  • 500 mililitara mlake vode
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 200 mililitara ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 prstohvata soli
  • 1100 grama brašna

Sastojci za fil:

  • 500 grama oraha
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

U mlaku vodu staviti 1 kašiku suvog kvasca, 5 kašika šećera, nakon 5 minuta dodati ulje, prašak za pecivo, so i brašno. Umesiti testo i ostaviti da nadolazi. Kad nadođe podeliti na 4 dela. Razvući oklagijom, premazati pa ubiti štrudlu

Pročitajte još: Muzika tokom treninga: Da li nam zaista pomaže da vežbamo bolje?

Fil pripremate tako što u vodu najpre ostavite orase da se natope, ali da ne budu gusta smesa. Zajedno sa 5 kašika šećera i 1 vanilin šećer kuvajt sve par minuta dok se šećer ne otopi. Mazati fil na testo, pa urolati.

Peći u rerni zagrejanoj na 180 do 200 stepeni dok korica ne porumeni.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU