Savršen izbor i za kuću i za kancelariju: Pet sobnih biljaka koje upijaju zračenje i prečišćavaju vazduh

Jelena Knežević

02. 04. 2022. 000000 19:20

Foto: Pixabay

Osim što znatno ulepšavaju svaki prostor, kućne biljke mogu upiti negativno zračenje koje dopire od elektronskih uređaja kojima smo gotovo uvek okruženi. Uz to, sjajni su prečišćivači vazduha.

Neke vrste biljaka mogu pokupiti skoro sav ugljen-dioksid iz vazduha i pretvoriti ga u kiseonik. Više kiseonika u prostoriji i smanjeni nivo zračenja mogu pomoći da se osećate manje umornije, energičnije i da smanje intezitet i učestalost glavobolja.

Pročitajte još: Mnogi je vide kao NAJSREĆNIJU BOJU: Ukrašavanje enterijera NARANDžASTOM (FOTO)

Koje biljke imaju ova svojstva u većoj meri?

1. Sukulenti (sočnice)

Ova biljka potiče sa vrelih prostora Afrike i Meksika. Ime je dobila po svojim sočnim i debelim listovima. Ova čudesna biljka znatno može poboljšati kvalitet vazduha i sjajan je izbor za kancelarijski i drugi radni prostor.

2. Kaktus

Biljka koja je poznata po svojoj otpornosti i koja ne zahteva puno pažnje. Možete ga držati na svetlom mestu, ali ne previše izloženom suncu. Za ovu biljku se takođe veruje da je simbol sreće i da upija lošu energiju. Osim toga, kaktusi imaju jedinstven oblik i lepotu i biće pun pogodak za vašu kancelariju. Smatra se da apsorbuje zračenje kojem smo svakodnevno izloženi,

3. Zeleni ljiljan (pauk biljka)

Zeleni ljiljan se lako gaji i održava jer uspeva u različitim uslovima. Zeleni ljiljan je jedan od najboljih prirodnih prečišćivača vazduha. Uz to, odlikuje se fantastičnim antimikrobnim i antibakterijskim svojstvima.

Pročitajte još:  Feng ŠUJI pravila za privlačenje PARTNERA u vaš dom: Aktivirajte zonu ljubavi!

4. Aloe vera

Ono što je glavna prednost aloe jeste da se ona vrlo lako gaji i održava. Osim što je nezaobilazan sastojak preparata za kožu, ona je i sjajan izbor za vaš dom. Naime, aloe vera otpušta više kiseonika tokom noći što poboljšava kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj spavate.

5. Fikus

Ova izuzetno dekorativna biljka upija štetno zračenje i spada u bolje prečišćivače vazduha. Fikus neutrališe duvanski dim, smanjuje koncentracije ugljen-dioksida, ugljen-monoksida, ali i oštre i jake mirise hemikalija koje se nalazi u lepkovima, bojama i lakovima.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU