Naučnici otkrili neverovatnu vezu između VEŽBANJA i DEPRESIJE: Šta može da uradi samo 30 minuta treninga?

Kristina LJubisavljević

09. 04. 2022. 000000 13:30

Foto: Profimedia

Vežbanje u trajanju od samo 30 minuta moglo bi značajno da smanji simptome depresije, kažu nedavne studije sa univerziteta Ajova (ISU), piše Healthline. 

Dr Jakob Mejer rekao je za Healthline da, iako se mnogo zna o tome kako vežbanje može da pomogne ljudima, manje se zna o tome kako bi to potencijalno moglo da koristi  ljudima sa simptomima depresije.

- Sproveli smo ove studije da bismo bolje razumeli kratkoročne efekte vežbanja i kako bismo mogli da ih najbolje iskoristimo - rekao je Mejer za Healthline.

Pročitajte još: Pored Brusa Vilisa, i ove holivudske ličnosti PATE OD AFAZIJE

U studiji, istraživački tim je radio sa 30 odraslih osoba koje su imale znakove depresije. Učesnici su popunjavali elektronske ankete pre, na pola puta i posle 30-minutne sesije biciklizma umerenog intenziteta, a zatim 25, 50 i 75 minuta nakon toga.

Oni koji su vozili bicikl tokom prve posete laboratoriji vratili su se nedelju dana kasnije da ponove eksperiment, ali prvo su sedeli 30 minuta, dok je druga grupa takođe promenila redosled vežbi da se odmori. Nakon ovih sesija, učesnici su ispunili ankete sa standardnim pitanjima i skalama koje se koriste za merenje simptoma depresije.

Poboljšanje se primećuje do 75 minuta nakon vežbanja

Podaci ankete su pratili promene u tri karakteristike velikog depresivnog poremećaja, kao što su stanje depresivnog raspoloženja, teškoće u osećanju zadovoljstva od aktivnosti u kojima smo prethodno uživali i smanjene kognitivne funkcije. Nalazi pokazuju da se tokom biciklističkog eksperimenta stanje depresivnog raspoloženja učesnika poboljšalo tokom 30 minuta vežbanja i do 75 minuta nakon toga. 

PROČITAJTE JOŠ: Simptomi ANEMIJE vrebaju tokom proleća: Ovo su 4 namirnice za dobru KRVNU SLIKU

Posle otprilike 75 minuta, prednosti vežbanja u borbi protiv neraspoloženja počele su da nestaju. Ali i dalje je bilo bolje u odnosu na grupu koja nije vežbala. Oni koji su vozili bicikl bili su bolji na testu za otkrivanje depresije usred vežbanja, ali su nalazi bili manje izraženi 25 i 50 minuta nakon toga nego u grupi koja je odmarala. Meier je rekao da je potrebno više istraživanja da bi se razumela ova varijacija.

- Nismo bili sigurni koliko će dugo trajati kratkoročni efekti. Ohrabrujući je nalaz da se stanje depresivnog raspoloženja poboljšalo tokom poslednjih 75 minuta posle vežbanja – i da verovatno traje duže. Mejer je rekao da ovo sugeriše da efekat jedne vežbe traje sat ili više.

Na kraju osmonedeljnog programa, obe grupe su pokazale poboljšanje. Učesnici koji su vežbali takođe su prijavili bržu i čvršću vezu sa terapeutima, sugerišući da bi vežba mogla da podstakne mozak da se više bavi emocionalno izazovnim radom., piše Healthline.

BONUS VIDEO