BOEM TORTA: Strogo čuvana za posebne momente! (RECEPT)

Katarina Nikolić

11. 04. 2022. 000000 13:00

Foto: Jutjub Printskrin/Aurora Recepti

Ova slojevita poslastica od lešnika i čokolade vrlo je popularna širom Balkana, a manje-više se svugde pravi na isti način. Neko preferira da umesto lešnika koristi orahe, neko smanji čokoladu kako torta ne bi bila toliko slatka, a u svakom slučaju — svaki zalogaj je kao magija!

Pročitajte još: Pravimo mafine sa bobičastim voćem: Uživajte u fantastičnom ukusu (RECEPT)

Sastojci:

Za kore

12 belanaca
150 grama šećera
250 grama pečenih mlevenih lešnika
2 kašike kakaoa
 
Za žuti fil

pola litra mleka
6 žumanaca
70 grama šećera
2 kesice vanil šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina

Za crni fil

6 žumanaca
70 grama šećera
4 štangle čokolade
200 grama maslaca

Za glazuru

3 kašike šećera
3 kašike vode
3 štangle čokolade

Priprema

Kore

Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodati mlevene lešnike i kakao. Lagano kašikom sve umešati, pa izliti u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom ili podmazanu. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata.
Biskvit ostaviti da se prohladi, pa iseći na tri kore.

Za žuti fil

Umutiti žumanca mikserom, dodati šećer i vanilil šećer, pa kašikom mešati uz postepeno dodavanje brašna. Razmutiti gustim u malo odvojenog mleka, pa umešati u fil. Zatim ostatak mleka skuvati, skinuti s vatre, dodati fil, pa skuvati kao puding. Ostaviti da se hladi.

Za crni fil

Penasto umutiti žumanca i šećer, pa staviti da kuva na pari. Pri kraju dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi, pa skloniti s vatre. Ostaviti da se hladi, pa prohlađenom dodati istopljen i umućen maslac.

Ređanje

Staviti koru, pa premazati žuti fil, pa crni film, pa ponovo koru, pa žuti fil, pa crni fil, pa ponovo koru.

Glazura

Pomešati šećer s vodom i staviti na srednju vatru, pa kad se šećer istopi, dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi. Odmah preliti preko torte i ostaviti da se hladi i stegne.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU