Svi koristimo ovaj termin koji datira još od Rimskog carstva, a da li znate šta zapravo znači SPA?

Katarina Nikolić

14. 04. 2022. 000000 15:00

Foto: Piksabej

SPA je akronim koji potiče iz Rimskog carstva, kada su legionari umorni od borbe pronašli način da se oporave od vojnih rana i bolesti.

Pročitajte još: Uobičajene NAVIKE prilikom pranja kose koje je čine lomljivom: Ovo možemo da promenimo

Tražili su tople izvore i gradili kupke kako bi mogli da izleče svoja bolna tela; nazivajući ova mesta „akuae“ i nazivajući tretman „Sanus Per Akuam“ (SPA) – što znači „zdravlje uz vodu ili kroz vodu“. U tom periodu osnovana je gradska banja u Belgiji.

Loading...

Dok mnogi ljudi povezuju tradicionalne banje sa rimskim kupatilima, postoje dokazi o banjskim terapijama koje datiraju hiljadama godina unazad kada je postojalo verovanje u lekovite moći mineralnih voda. Drevna praksa koja se sprovodila mnogo pre Grka i Rimljana! Jedan od prvih pisanih izveštaja o kupanju koje je korišćeno kao kurativni proces, a ne kao jednostavan higijenski ritual, dao je drevni grčki filozof Hipokrat, koji je bio živ pre više od 2000 godina između 460. i 370. godine p.n.e. Hipokrat je predložio da je uzrok svih tegoba neravnoteža telesnih tečnosti i zagovarao je da je „put do zdravlja svakodnevno kupanje u aromatičnoj kupki i mirisna masaža“.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU