Spoljašnost gruba, duša MEKANA: Isprobajte nemački kolač od maka (RECEPT)

Kristina Malešević

16. 04. 2022. 000000 18:00

Foto: InstagramScreenShot/miliss_kitchen

Ovog vikenda počastite svoje najmilije ukusnim, mekanim i neobičnim domaćim kolačem sa makom, popularnim nemačkim kolačom. Iako ima tvrdu koricu, njegova vadzušasta sredina bogata makom ostaviće vas bez reči...

Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost

Sastojci za kolač:

  • 400 grama brašna
  • 400 grama šećera
  • 200 grama putera
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 2 limuna
  • •750 mililitara mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 200 grama maka
  • 30 grama šećera u prahu

Priprema kolača:

Otopite puter i ostavite da se malo ohladi. Operite limun pod toplom vodom i osušite. Narendajte koricu i pomešajte je sa šećerom (300g) muteći žicama za testo. Odvojite žumanca od belanaca i dodajte ih u smesu, a belanca ostavite sa strane za kasniju upotrebu.

Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku

Zatim dodajte otopljeni puter, brašno i so i mešajte dok se potpuno ne sjedini.

Podmazati kalup za čizkejk od 30 centimetara puterom po dnu i sa svih strana. Uzmite testo i podelite ga na pola. Ostavite jednu polovinu sa strane i koristite prvu za donju koricu. Čvrsto pritisnite testo na dno pleha za pečenje, rukama.

Umutite 150 mililitara mleka sa oba paketa instant pudinga od vanilije žicom za mućenje, do glatke konzistencije. Ostatak mleka, oko 600 mililitara sipajte u šerpu, dodajte 100 grama šećera i prokuvajte. Nakon što počne da ključa, sklonite šerpu sa vatre. Dodajte mešavinu pudinga i mak u šerpu. Vratite lonac na šporet i ostavite da se krčka oko 1 minut uz stalno mešanje. Zatim ponovo sklonite lonac sa vatre i ostavite smesu od vanile da odstoji 5 minuta.

Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)

Umutiti belanca čvrsto. Dodati belanca u smesu pudinga, pažljivo mešajući, zahvatajući odozdo. Sipati smesu preko kore. Drugu polovinu testa izdrobiti preko.

Zagrejati rernu 20 minuta pre pečenja, na 170 stepeni. Staviti kalup na srednju rešetku i peći 50-60 minuta. Dok ne porumeni odozgo. Nakon tog vremena odmah izvaditi kolač iz rerne. Ostaviti da se ohladi 3-4 sata. Nakon toga staviti kolač u frižider na još 4 sata. Zapravo čuvati kolač u frižideru sve vreme.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU