· · Komentari: 0
PITA

Autentična grčka SPINAKOPITA - Kombinacija spanaća i fete koja se ne zaboravlja! (RECEPT/VIDEO)

Jelo koje nas neodoljivo podseća na Grčku.

1626949351_Untitled15.png
FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Dimitra's Dishes

Spanakopita je neverovatna i izuzetno popularna grčka pita od spanaća. Tradicionalno grčko jelo gde se spanać, feta, maslinovo ulje, začinsko bilje peku u zlatnom, hrskavom testu. To je omiljeno pređelo, obrok i grickalica ne samo u Grčkoj već i širom sveta. Idite u bilo koju pekaru u Grčkoj i naći ćete ovu divnu pitu!

Pročitajte još: Pet ideja za TOST pun proteina: Namaz od mladog sira u kombinaciji sa borovnicama je samo početak (VIDEO)

Recept za spanakopitu

  • 1 kilogram smrznutog spanaća 
  • 1 luk sitno iseckan ili 3-4 mlada luka iseckana samo na bele delove
  • 2 kašike maslinovog ulja i još malo za premazivanje
  • 3 kašike seckanog peršuna
  • 2 kašike seckane mirođije
  • 1/4 šolje seckane sveže nane (ili 2 kašike suve)
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića
  • 1 kašičica šećera
  • 300 gr usitnjene i naribane fete
  • 3 jaja
  • 12 listića filo testa (ili obične kore)

Priprema: 

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Na ringli zagrejte posudu sa kašikom maslinovog ulja. Propržite luk dok ne omekša. Dodajte spanać (proverite da li ste iscedili vodu). Propržite spanać sa lukom nekoliko minuta. Dodajte začinsko bilje, muškatni oraščić i šećer i dinstajte još 2-3 minuta.

Odložite i pustite da se ohladi.

Rendati polovinu fete, a ostatak izmrviti. U malu posudu umutite jaje i dodajte fetu. Dodajte smešu jaja u spanać i dodajte drugu kašiku maslinovog ulja. Mešajte tako da se svi sastojci pomešaju.

Tepsiju premažite maslinovim uljem. Stavite list filo u šerpu i premažite maslinovim uljem. Ponovite sa još 5 filo listova. Ravnomerno rasporedite smešu spanaća. Pokrijte sa još 6 filo listova mazajući svaki maslinovim uljem. Sve ovo možete da uvijete i u običnu koru, kao kad pravite pitu.

Isecite filo koji visi preko posude. Zarežite vrh nožem (nemojte seći do kraja, samo kroz gornje filo listove) za oko 10-12 komada. Pecite oko 40 minuta dok filo ne postane zlatne boje. Izvadite iz rerne i pustite da se pita ohladi. Isecite na komade. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.