USKRŠNJI INTERVJU VERICE RAKOČEVIĆ ZA MAGAZIN: "Ograničenja bilo koje vrste, pa i ona vezana za godine pripadaju ženama kojima se ne obraćam"

Jovana Pejinovic

25. 04. 2022. 000000 09:00

Foto: Printskrin/Instagram/ verica.rakocevic

Uvek pozitivna i puna energije, Verica je u intervjuu za Magazin Novosti podelila male životne mudrosti i još jednom svojim stavovima inspirisala i ohrabrila nove poglede na žensku modu.

Šta Vericu Rakočević nadahnjuje za nove kolekcije, kakve žene nose njene modele i šta čini osnovni garderober, saznajte u nastavku teksta.

Šta vas je inspirisalo za novu kolekciju, koliko smo imali prilike da vidimo, dominiraju sofisticirani materijali, mirne boje, fluidni oblici? Koja poruka se krije iza vaših kreacija?

Inspiraciju za svoje kolekcije nalazim u svemu što me okružuje. Plavetnilo neba, morski talasi, šum vetra izazovu u meni bujicu ideja koje pretvaram u haljine za žene koje su istog senzibiliteta. Uvek mi je u glavi žena lišena banalnosti, sofisticirana, nežna i jaka istovremeno. Takvi su materijali i forma i godinama uspešno komuniciramo. Poruka je uvek ista, ni jedna haljina, ma kako glamurozna bila, ne sme da ide ispred žene koja je nosi.

U kolekciji ima modela pastelnih boja. Više puta se u društvu čulo da su za žene preko 40 godina one strogo zabranjene, jer asociraju na mladost i nevinost. Koji je vaš pogled na boje i godine i da li po vama postoji nešto što žene treba da izbegavaju s godinama?

Ako godine gledate kao limit za bilo koji segment života onda vas one mogu ograničiti i u izboru boja i krojeva. Ja sam žena koja ima neke drugačije predstave o životu i godinama. Ograničenja bilo koje vrste, pa i ona vezana za godine pripadaju ženama koje nisu moji klijenti i kojima se ne obraćam. Život je tren i ako ga ograničite banalnim stvarima on gubi smisao.

U poslednje vreme se dosta piše o kapsula garderoberima (praktični komadi odeće koje svaka žena treba da ima), koji komadi bi se našli u vašem?

U mom slučaju to je uvek, kašmirski džemper, bela košulja, farmerke, boho haljina, kašmirski kaput, dobre cipele i tašna.

Kako ćete provesti uskršnje praznike i koje vam je najdraže sećanje na ovaj praznik?

Moja porodica je Bogu hvala mnogobrojna. Troje dece, tri unuke i četiri prekrasna dečaka. Najlepši Uskrs bi bio ako bismo mogli sa raznih strana sveta da se okupimo i provedemo u smehu radosni.

Moje detinjstvo i najlepši trenuci su bili sa sestrom, braćom i roditeljima koji su nam svojim primerom pokazali šta je istinska, prava ljubav. Svaki Uskrs, bez izuzetka je bio jednako drag.

Da li farbate jaja i ko je zadužen za prazničnu trpezu? Kakva jela se mogu naći na njoj, da li pratite stare recepte ili volite da isprobavate nove stvari?

Veljko i ja se trudimo da trpeza i jaja koja zajedno farbamo dočaraju čaroliju tog svetog dana. Ekspermentišemo tako da se pored tradicionalnih jela na trpezi nađe i neki recept koji nađemo na internetu. Nekada i ne uspe najbolje, ali radost koju delimo dok zajedno pripremamo trpezu nadjača mali promašaj.

Predstavljate kolekciju u Crnoj Gori, šta ste još isplanirali u narednom periodu kada je posao u pitanju?

Posle divnog ambijenta Luštice gde je prikazana mini kolekcija od deset modela pripremila sam novu za zatvaranje MFW 21.4.2022 godine.

Upravo su završeni dogovori za predstavljanje kolekcije krajem avgusta na jezeru na Jahorini, a sredinom septembra tradicionalno moja velika revija. Ovoga puta inspiracija je Simon De Bovoar i beskrajno se radujem radu na ovoj kolekciji.

Raduje me i početak saradnje sa divnim ljudima koji su vlasnici brenda MANO, a bave se proizvodnjom kožne galanterije. Nadam se da ćemo udruženim snagama izaći na svetsko tržiste.