Tajne naših baka: Čarapa i peršun za SAVRŠENO OFARBANA JAJA (FOTO)

Nevena Todosijević

19. 04. 2022. 000000 18:00

Foto: Pixabay

To ne znači da će biti braon boje i da ne mogu da se ukrase.

Farbanje jaja u lukovini je najzdraviji način da se ukrase, jer aposlutno nema hemije, pa ako se neko polomi - u slast ga pojedite.

Ovo je nazdraviji način ukrašavanja jaja.

Ne postoji potrebna količina ljuski od crnog luka, jer najbolje je da ih bude što više, pošto će i boja jaja biti intenzivnija.

Da bi ukrašavanje bilo uspešno, pored što više ljuski od crnog luka, treba sačuvati i stare ženske hulahopke koje mogu da budu i pocepane.

Što više ljuski to će biti lepša boja.

Nađite konac i u parku uberite što više listića različitih oblika. Najlepši su listovi od peršuna i deteline, a jedino je važno da budu što manji.

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

  • U staru šerpu se ubaci sva lukovina, nalije se vodom i stavi na ringlu.
  • Na jaje se stavi list pa se pažljivo ubaci u čarapu.
  • Čarapa se zategne i koncem se veže.
  • Spretne domaćice na jedno jaje stave po tri listića.
  • Kada se jaja ubace u lukovinu može da se uključi ringla.
  • Kada voda provri isključi se ringla i jaja ostave u vodi još pet minuta.
  • Ista ova lukovina može da se koristi nekoliko puta, odnosno, dok se ne ofarbaju sva jaja.
  • Kada se jaja skuvaju, izvade se kašikom i makazama se iseče čarapa.
  • Sklone se zeleni listići, jaja se namažu zejtinom da sijaju.

U  dekorisanu korpicu, jaja se stave kada se ohlade.