"DA SAM JA NA TVOM MESTU": Glumica ANJA MIT za Magazin otkriva kako odgovara na kritike i zbog čega bi otišla na selo

Jovana Pejinovic

26. 04. 2022. 000000 09:00

Foto: Printskrin/Instagram/anjamitofficial

Glumicu Anju Mit publika je zavolela u "Komšijama", a potom i u seriji "Istine i laži". Glumu je diplomirala na Akademiji umetnosti u Beogradu i za kratko vreme postala je jedna od traženijih glumica na domaćoj sceni. 

Uvek nasmejana i puna energije, Anja je za Magazin Novosti otkrila kako se nosi sa činjenicom da je često u centru pažnje, kao i svoj pogled na ponudu uloga na domaćoj sceni.

Kada dočekujete praznike, da li više volite starinske recepte ili se na vašoj trpezi može naći i poneko "eksperimentalno" jelo? 

Volim tradicionalne recepte i trpezu. Ruska salata, sarma, proja,kolači i sve u čemu sam uživala od malih nogu danas pripremam na svojoj trpezi.

Na koji način punite baterije, a šta vam najviše crpi energiju?

Najviše energije mi crpe ljudi, a baterije mi pune takođe ljudi. LJubav i iskrenost me umiruje, oplemenjuje i čini srećnom i zahvalnom.

Rođena ste Beograđanka, ali da li biste mogli sebe da zamislite da živite na selu?

Svakog dana u periodu špica u saobraćaju koji je danas 12 sati tokom dana izgovorim "Idem na selo momentalno". Volela bih da živim u selu, ali za nekih tridesetak godina. Imam još mnogo toga da završim u gradu, pa da na miru gledam unuke u svojoj seoskoj kućici. Mislim da ljudi na selu žive neuporedivo iskenije, zdravije i opuštenije od nas koji trčimo na sto strana u toku jednog dana i na kraju se život svodi na trčanje bez prisutnosti i postojanosti.

Foto: Marko Todorović

Vaš posao prati 'kletva' da ste uvek predmet javnih pohvala i osuda, svako ima nešto da kaže o vama. Koji komentari su umeli da vas pokolebaju, a koji su vam davali vetar u leđa?

Niko do sada nije uspeo da me pokoleba, kako delom tako i komentarom. "Da sam ja na tvom mestu" je rečenica na koju odgovaram "Pa budi na mom mestu pa pričaj"... U vreme društvenih mreža kada svako ima slobodu i pristup javnog ismevanja, vređanja, ponižavanja je zastrašujuće surovo. Problem je u tome što deca žive gledajući tako nešto i odrastaju u vremenu osude bez ikakvog razloga i smatram da cenzura komentarisanja treba da postoji. A vetar u leđa mi daju moji dragi ljudi, ali i sama sebi dignem sidro jer bez vere i sigurnosti u sebe ne možemo ka svom cilju.

Koja domaća glumica vam je uzor u profesionalnom smislu i zbog čega?

Nisam imala uzora ni kada sam bila dete i nemam ni danas. Svako ima "ono nešto" što ga odvaja od nekog drugog. Upravo ta autentičnost i jedinstvena energija koja isijava iz nas samih je pokretač na duže staze.

Foto: Marko Todorović

U Srbiji se poslednjih godina snima sve više i više, da li mislite da su i uloge raznovrsnije ili još uvek ima prostora za napredovanje? O kakvoj ulozi vi maštate?

Trenutno ne maštam o nekoj određenoj ulozi. Čekam da ona pronađe mene. Koliko je lakše da danas radite kao glumac jer se mnogo više snima, toliko je  i teže da u moru projekata uspete da isplivate na vidljivu površinu koju će publika primetiti.

Kada se spremate za ulogu, koji metod primenjujete, da li ulazite potpuno u lik ili imate ogradu? Da li vam se nekad desilo da neku naviku ili tik vašeg lika primetite kod sebe i kad dođete kući?

Nikada mi se nije desilo da brkam posao i privatni život i da jedno unosim u drugo. Znam da se ogradim od svog posla i da stojim na dve noge na zemlji. Od sebe dajem 110 posto na snimanju, ali kada dođem kući uživam da budem u svojoj oazi ljubavi i mira.

Foto: Marko Todorović

Šta je najekstremnije što ste morali da uradite za ulogu?

Ništa ekstremno mi nije bilo ponuđeno pa samim tim ni prihvaćeno. Znam jasne granice šta hoću ,ali i šta neću. Nema tog novca koji bi mi promenio mišljenje da se sutra stidim nečega što sam uradila.

Gde ćemo imati prilike da vas gledamo u budućnosti i da li je na pomolu novi projekat?

Uskoro ćete videti, spremamo nešto novo, ali za sada ne smem da otkrivam.