Vreme je da probudimo biljke iz zimskog sna: Đubrivo koje oporavlja cveće iz korena

Nevena Todosijević

01. 05. 2022. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Zato, kada dođe proleće, trudimo se da ih dodatno nahranimo, kako bi one ponovo živnule. Umesto da koristite razna hemijska sredstva za prihranu, napravite potpuno prirodno đubrivo.

Talog kafe

Soc kafe bogat je kalijumom, fosforom, bakrom i magnezijumom, otpušta azot i podstiče bujanje listova. Ako se pospe u podnožju baštenskih biljaka, biće odlična odbrana od puževa i mrava. Izvanredno je đubrivo za acidofilne biljke (prija im kiseliji teren) kao što su ruže, kamelije, azaleje, rododendron i hortenzije, jer povećava kiselost terena i neutrališe kamenac u vodi za zalivanje.

Foto: Shutterstock

Voda u kojoj ste kuvali povrće

Nikada nemojte bacati vodu u kojoj ste kuvali povrće, jer je to pravi rudnik korisnih materija. Ostavite je da se ohladi i iskoristite za zalivanje biljaka u kući, vrtu ili na terasi - zemlju u koju su posađene vaše ljubimice obogatićete mineralima koji stimulišu njihov rast i razvoj.

Pivo

Zbog obilja šećera, vitamina B i fermentisanih materija (kvasca), pivo je izvanredna prihrana za biljke, naročito za muškatle. Ukoliko ostatke ovog pića (ono što se zadržalo na dnu čaše, boce ili konzerve) sipate u vodu za zalivanje, vaše cveće će dobiti odličan podsticaj za razvoj i cvetanje. Ovim rastvorom zalivajte biljke jednom nedeljno. Kad smo već kod kvasca, koristan je i pekarski, koji se koristi za pripremanje testa i hleba: ukoliko ga pomešate sa vodom za zalivanje (biće dovoljna četvrtina pakovanja na 5 l), pretvara se u moćno đubrivo za bilo koju biljku u vrtu, povrtnjaku ili u kući.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

Kora šargarepe

Ako ljuštite šargarepu, znajte da odbacujete njen najbolji i najzdraviji deo, jer je tu koncentrisana najveća količina hranljivih materija. Ukoliko ipak nemate nameru da je konzumirate, isecite je na krupno i rasporedite po žardinjerama na terasi, u podnožju sobnih biljaka ili u vrtu. Kora ovog zdravog korena bogata je vlaknima koja omekšavaju zemlju, kao i dragocenim mineralima kao što su kalijum, bakar, mangan, veoma korisnim za zdravlje biljaka.

Foto: Shutterstock

LJuska crnog luka

Prilikom čišćenja crnog luka uvek bacamo ljusku, što je velika šteta, jer ovaj papirasti omotač sadrži dosta kalijuma, natrijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma i cinka. Da biste ih iskoristili na najbolji mogući način, ostavite ljuske potopljene u vodi 24 sata kako bi otpustile kiselinu i upotrebite ih za đubrenje zelenih i cvetnih, baštenskih i saksijskih biljaka.

BONUS VIDEO: