Dodavanje OVOG sastojka u kajganu čini je savršeno MEKANOM I VAZDUŠASTOM: Ovako dobar RECEPT još niste probali

Jovana Pejinovic

04. 05. 2022. 000000 10:20

Foto: Piksabej

Kajgana je brza i ukusna, posebno kada se servira uz slaninu i tost, a nedavno sam naučila trik da ih učinim još boljim. Iznenađujući tajni sastojak koji vam daje ekstra pahuljastu kajganu? Sok od limuna!

Zašto treba dodati sok od limuna u kajganu?

Dodavanje limunovog soka u kajganu u početku zvuči otkačeno, ali je zapravo veoma naučno potkrepljeno. Albumin, ili struktura proteina unutar jajeta, reaguje sa kiselinom iz limunovog soka da bi stvorila čvršću unutrašnju strukturu koja drži mehuriće vazduha. Dok se kuva, ovi mehurići vazduha uzrokuju da jaja postanu lakša i pahuljasta.

Pročitajte još: NAJBOLJI NAČIN ČIŠĆENJA ROŠTILJA: Crni luk dodaje ukus mesu, a ima OVO bitno svojstvo

Sok od limuna takođe utiče da se jaja nežnije prže. Tečnost iz soka razblažuje te proteine jajeta tako da se ne zgrušaju tako brzo. Kuvaju se sporije jer ima više vode za isparavanje, a voda stvara paru, stvarajući mekšu, pahuljastu teksturu.

Foto: Piksabej

Zvuči jednostavno, zar ne? Jednostavan ili ne, ovaj trik pravi neverovatnu razliku kada se pravi klasičan doručak kao što je kajgana. Odlučila sam da pokušam jer uvek tražim jedinstvene načine da poboljšam ukus jaja.

Kako napraviti kajganu od limunovog soka

Poslušala sam predlog i umutila šest jaja , 1/2 kašičice limunovog soka i prstohvat soli i bibera u činiji. Kada sve sjedinilo, ostavila sam mešavinu jaja po strani i zagrejala tri kašike maslinovog ulja u tiganju na srednjoj vatri. Kada se ulje zagrejalo, sipala sam jaja u tiganj. Jaja su se pržila oko tri do četiri minuta.

Počitajte još: SIPAJTE ULJE U MLEKO i oduševićete se rezultatom: Domaćica podelila lak i brz RECEPT - "Više ga ne kupujem u radnji"

Nisam očekivala da će jaja imati jak ukus limuna jer sam koristila samo pola kašičice soka. Uzela sam prvi zalogaj, a kiselkast ukus nije bio ni primetan. Zaista sam uživala u tradicionalnom ukusu jaja. Ali bila su mnogo mekša i lakša po teksturi od prethodnih recepata za kajganu koje sam probala. Mogu sa sigurnošću da kažem da će limunov sok biti deo moje jutarnje kajganje sa jajima!

Pročitajte još: PONOVO OTKRIJTE ZADOVOLJSTVO PUTOVANJA UZ MASTERCARD® TRAVEL REWARDS

Iako mi je ovaj konkretan savet bio nov, ispostavilo se da citrusi i jaja sjajno idu zajedno već neko vreme. Nemate limun pri ruci? Pokušajte da dodate sok od pomorandže! U svakom slučaju, dodavanje malo citrusa je lak (i neočekivan) način da nadogradite kajganu sledeći put kada budete pravili doručak!

BONUS VIDEO: