Jednostavni koraci za besprekorno PARALELNO PARKIRANJE: Više nećete morati da brinete kada naučite ove korake (VIDEO)

Katarina Nikolić

10. 05. 2022. 000000 19:00

Foto: Piksabej

Međutim, uz ove jednostavne korake i vi ćete početi da parkirate kao profesionalac. Sa strane je možda delovalo lako, sve dok vi niste seli u kola i probali. Svako ima svoje "odrednice" pri ovom načinu parkiranja, a mi vam predstavljamo najjednostavniji - kako da uparkirate auto iz prve. 

Pročitajte još: LAST MINUTE AKCIJA - PRAVA ATRAKCIJA U WAYOUT-U

Tehnika paralelnog parkiranja

Prvi korak očigledno i najlogičniji jeste da ocenite da li vaš auto uopšte može da stane u taj prazan prostor. Ukoliko smatrate da može, onda počnite sa primenom tehnike parkiranja. 

Ako je bezbedno da to uradite, krenite pored praznine koju ste uočili da biste parkirali.  Moraćete da ostavite minimalni razmak od 2 stope (ovo je otprilike rastojanje između vašeg zgloba i ramena kada je vaša ruka ispružena) na svakom kraju da biste sebi dali malo prostora za pomeranje – i dovoljno prostora da se izvučete i odvezete.

Loading...

Većina instruktora bi savetovala da izaberete prostor koji je otprilike 1 i po puta veći od vozila koje vozite. Sada polako pomerite svoje vozilo pored automobila iza kojeg ćete parkirati. Trebalo bi da težite da ostavite oko 1 metar slobodnog prostora od parkiranog automobila.

Ubacite u rikverc – vaša svetla za vožnju unazad treba da budu upaljena, tako da svi znaju šta želite da radite – i dobro pogledajte sve oko sebe. Dozvolite svakom autu da prođe ako je to moguće pre nego što krenete u paralelno parkiranje, kako bi vi imali manje stresa. Međutim, ako ste zagradili celu ulicu i vozači čekaju da se uparkirate, onda je najbolje da se skoncentrišete, kako bi iz prve uspeli da se parkirate.

Pogledajte kroz zadnje staklo i polako krenite unazad. Kada je zadnji deo vašeg automobila u ravni sa automobilom pored vas, okrenite točkove levo prema ivičnjaku i proverite svoju desnu mrtvu tačku pre nego što se prednji deo vašeg automobila pomeri iza parkiranog automobila. 

Okrenite se tako da budete pod uglom od 45 stepeni dok idete u centar prostora. Nastavite da pazite na druge učesnike u saobraćaju i pešake; u ovom trenutku prednja strana automobila će izaći na put, . Zatim, okrenite točak udesno od ivičnjaka kada se prednji deo vašeg automobila udalji od onog ispred. Kada ste paralelni sa ivičnjakom, ispravite volan i trebalo bi da budete parkirani. Koristite prostor koji ste ostavili ispred i iza sebe ako treba da izvršite bilo kakva mala manevrisanja.

I nije neka nauka, zar ne? 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU