Oglas
· · Komentari: 0
KUPOVINA

6 saveta za PREGOVARANJE O CENI automobila - NAJBOLJI NAČIN da dođete do novog vozila

Pregovaranje o novom automobilu moglo bi izgledati komično - kao da suprotstavite amatera protiv tima profesionalaca. Ali ako rano postavite osnovna pravila, možete izjednačiti teren.

1644412184_model-g905bd034a_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Prodavci vraški dobro i mnogo znaju o automobilima koje prodaju i kome bi mogli da odgovaraju. I oni će se veoma truditi da pronađu pravi za vas. Bilo bi pogrešno odbaciti ono što imaju da kažu. Bilo da pregovarate o ceni putem e-pošte, koristeći posredničku uslugu kupovine, ili idete jedan na jedan sa prodavcem želite da obavite uspešnu kupovinu i uzmete ključeve  ruke.

Provešćemo vas kroz načine da pregovarate za nižu cenu.

1. Prvo istražite

Pre nego što krenete u salon automobila, uradite svoj domaći zadatak. Postoji veliki broj uspostavljenih onlajn izvora informacija koji će vam pokazati preporučenu maloprodajnu cenu proizvođača—koja je njihova preporučena cena za prodaju vozila. Takođe vam može dati ideju o ceni o kojoj biste mogli da pregovarate kod zastupnika u odnosu na privatnog prodavca.

Pročitajte još: Lopovi uz OVAJ TRIK odvezli auto BEZ OBIJANJA: Stručnjak otkrio kako da se zaštitite i gde najviše vrebaju

Takođe možete istražiti različite dilere u vašoj oblasti da biste saznali koje posebne podsticaje oni mogu ponuditi koji bi na kraju doveli do zadovoljavajuće cene. To uključuje ponude za povrat novca, popuste na cene za određene modele, ugovore o lizingu.

2. Budite realni šta možete da priuštite

Deo razloga da prvo uradite svoje istraživanje je da pomognete u utvrđivanju vašeg budžeta. Ako nameravate da koristite gotovinu, onda će iznos koji imate na raspolaganju diktirati vašu poziciju za pregovore.

Prodavac može pokušati da ubaci dodatke, obično nepotrebne, kao što su produžene garancije, osiguranje i zaštita guma

Međutim, ako ćete koristiti auto zajam, možda ćete imati veći budžet, širi spektar opcija za kupovinu automobila i više prostora za pregovore. Čak i ako planirate da se oslonite na auto zajam, možda ćete morati (ili želite) da unesete učešće da biste smanjili troškove zatvaranja zajma ili smanjili ukupan iznos kredita. 

3. Iskoristite troškove dilera

Informacije na mreži dostupne na različitim sajtovima takođe vam govore o ceni dilera – ili ceni na fakturi – za vaše željeno vozilo. Ako se radi o korišćenom vozilu, onda potražite knjigovodstvenu vrednost automobila, što je originalni trošak umanjen za amortizaciju. Koristite ove informacije kao osnovu za svoje pregovore.

Foto: Piksabej

Umesto da pregovarate na osnovu preporučene maloprodajne cene proizvođača, neka vaša ponuda bude fokusirana na cenu fakture dilera (ili knjigovodstvenu vrednost automobila). Vaš prostor za "igru" je obično između onoga što je diler platio proizvođaču (ili prethodnom vlasniku) za vozilo i cene navedene na automobilu.

4. Proverite mogućnost zamene

Ako planirate da trgujete svojim trenutnim automobilom kao delom transakcije, koristite informacije koje smo ranije spomenuli da biste saznali koliko vredi pre nego što krenete u pregovore. Takođe možete da pregledate prodajne oglase za slična vozila (marka, model, godina) da biste utvrdili njihovu tržišnu vrednost. Ako je vaš automobil u dobrom stanju i model koji je tražen, to možete iskoristiti tokom pregovora sa prodavcem.

Pročitajte još: BĆ, KA, TT... Da li znate čije su ovo registarske oznake?

Ovo je posebno tačno u trenutnom okruženju, gde diler može biti privučen mogućnošću zarade od prodaje vašeg polovnih automobila. Ako dobijete dobru ponudu za zamenu, skočite na nju. Ako ne, uvek možete sami da prodate automobil da biste dobili više novca ili da ga odnesete u prodavnicu koja je specijalizovana za polovne automobile da biste dobili konkurentske ponude.

5. U redu je odustati

Pripremite se na mogućnost da se tog dana vratite bez željenog vozila. Biće bolje za vaše stanje uma i bankovni račun ako ne dozvolite da budete pod pritiskom da zaključite "loš posao".

6. Nakon pregovora, pročitajte papirologiju (pre potpisivanja)

Odradili ste težak posao — istražili, cenjkali se i dogovorili oko cene. Sada je vreme da potpišete papirologiju da biste završili kupovinu. Budite oprezni pre nego što potpišete papirologiju i budite sigurni da ne preskočite sitna slova ugovora o prodaji za bilo kakve naknade i skrivene troškove.

Obavezno postavite i pitanja o svim naknadama koje vam diler naplaćuje, uključujući naknade za  dokumentaciju, registraciju i slično

Prodavac može pokušati da ubaci dodatke—obično nepotrebne dodatke—kao što su produžene garancije, osiguranje i zaštita guma. S obzirom na to koliko košta kupovina automobila, poslednja stvar koju želite da uradite je da platite još više za dodatke, ako vam nisu potrebni. Nemojte se plašiti da postavljate mnogo pitanja. 

Pregovaranje o naknadama u papirologiji

Obavezno postavite i pitanja o svim naknadama koje vam diler naplaćuje, uključujući naknade za  dokumentaciju, registraciju i slično. Neke od ovih naknada su troškovi dilera koji se prenose na kupca i ne mogu se izbeći. Međutim, možda ćete moći da pregovarate sa drugima ili unapred uporedite prodavce da vidite koji od njih ne naplaćuju preterane naknade. Nema štete u postavljanju pitanja i pregovaranju o bilo kakvim nerazumnim naknadama.

Pregovaranje za polovno vozilo

Bez obzira na to da li je automobil nov ili u prethodnom vlasništvu, postoji jedan princip koji se primenjuje u obe situacije: Uspešno pregovaranje o sniženju kupovne cene može vam uštedeti mnogo novca. Glavna razlika će biti u tome koliko možete pregovarati o maloprodajnoj ceni:

  • Novi automobili. Smatra se razumnim započeti tako što ćete tražiti 5% popusta na fakturisanu cenu novog automobila i pregovarati odatle. U zavisnosti od toga kako teče pregovori, trebalo bi da platite između cene fakture i cene koja je istaknuta na kolima.
  • Polovni automobili. Obično imate više prostora za pregovaranje. U zavisnosti od toga koliko informacija već imate o vrednosti i stanju automobila, možete početi tako što ćete zatražiti veći popust na cenu, a zatim pregovarati odatle.

U svakom slučaju, neophodno je da idete u kupovinu i da budete spremni da odete ako ne dobijete savršenu ponudu koja vam odgovara. Prodavac će možda pokušati da vas zavede atraktivnošću celokupnog paketa, ali cena automobila je ono što je na kraju bitno za vaš krajnji rezultat. 

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas