Recept za PROLEĆNO PEČENO PILE: Sve se pravi u "JEDNOM LONCU", a kombinacija će vas oduševiti

Jovana Pejinovic

08. 05. 2022. 000000 11:40

Foto: Profimedia

"Razmrdajte" vaš porodični kuvar novim i osvežavajućim receptom za piletinu. Imaćete pravi gurmanluk na tanjiru!

Sastojci

  • 1 ½ kg cele piletine
  • 250 g maskarponea
  • ½ malog limuna, sa koricom i sokom
  • mala veza estragona, sitno iseckanog (ili druge aromatične biljke po želji)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 800 g mladog krompira, prepolovljenog ako je veliki
  • 1 lukovica belog luka, prepolovljena
  • 200 g rotkvica, ako su velike, prepolovljene
  • ½ veze mladog luka, isečenog
  • 150 ml pilećeg bujona
  • 200 g smrznutog graška, odmrznutog
  • 100 g prolećnog zeleniša, iseckanog

Pročitajte još: Napravite PALAČINKE SA BANANAMA: Jednostavno, da jednostavnije ne može biti! (RECEPT)

Priprema

Zagrejte rernu na 200C. Skinite konopce sa piletine i stavite je u veliki pleh za pečenje ili posudu za pečenje, sa dovoljno prostora oko nje.

Zgnječite 2 kašike maskarponea sa limunovom koricom, 1 kašikom estragona i malo začina. Gurnite ruku ispod kože piletine da je odvojite od mesa, a zatim rasporedite smesu ispod kože u tankom sloju. U piletinu sipajte još 3 kašike maskarponea, da se rastopi sa sokom od pečenja i kasnije obogati sos. Utrljajte 2 kašike maslinovog ulja u kožu, dobro začinite morskom solju, a zatim labavo povežite noge kanapom. Pecite 20 min. 

Poređajte krompir i beli luk oko piletine, pokapajte sa još 1 kašikom ulja i kuvajte još 30 minuta.

U posudu stavite rotkvice i ceo mladi luk, u krompir i oko njega, premažite sve masnoćom, pa pecite još 25 minuta. Krompir i rotkvice će biti zlatni i mekani, a piletina treba da se skuva. Izvadite piletinu iz kalupa, pokrijte folijom i ostavite da odmara.

Izlijte ili kašikom uklonite višak ulja iz pleha. Preostali maskarpone (oko 150 g) umutite sa bujonom dok ne ostane grudvica, a zatim sipajte u pleh i pecite na ringli nekoliko minuta, mešajući da prekrijete krompir i povrće. Iscedite malo limunovog soka i začinite. 

Umešajte grašak, prolećno zelje i većinu preostalog estragona i pecite još nekoliko minuta dok ne postane svetlo zeleno. Stavite piletinu nazad u sredinu pleha da je poslužite.

BONUS VIDEO: