Pet sobnih biljaka koje ne zahtevaju mnogo nege i svetlosti: Idealne za početnike i one kojima održavanje ne ide najbolje

Jelena Knežević

11. 05. 2022. 000000 10:00

Foto: Unsplash

Biljke u domu i radnom prostoru idealan su izbor - sjajni su prečišćivači vazduha, uneće svežinu u prostoriju, oplemeniti enterijer, a prema feng shui filozofiji  biljke  imaju bitnu ulogu - one su važne "stanice" jer uvlače i usmeravaju energiju.

Ako i vi, baš kao i većina, nemate mnogo vremena za održavanje biljaka koje zahtevaju više nege, a i dalje želite da ih imate, predstavljamo vam ovih pet vrsta koje ne zahtevaju mnogo svetlosti, ni mnogo truda, a uz to se fantastično mogu uklopiti u različite ambijente.

1. Dracena

Ova saksijska biljka poznata je i pod nazivom "Ženski zmaj", a u nekim delovima sveta poznata je i pod nazivom "Zmajevo drvo". U ranija vremena se verovalo da ova biljka privlači uspeh i sreću. Osim toga, ova biljka nije zahtevna za održavanje i nije ljubitelj jakih sunčevih zraka i promaje. Dracena se zaliva na svaka četiri dana tako da vam neće  biti naporno da je držite u kancelariji. Kod nas su prisutnije sorte manjih dimenzija koje su lakše za održavanje.

2. Zamija

Poreklom iz istočne Afrike, ovoj biljci dovoljno je zalivanje jednom u mesec dana i malo vlažnosti. Važi za sobne biljke lake za održavanje, odlične prečišćivače vazduha i mnogi je smatraju idealnim za radni prostor jer prema feng shui filozofiji upija negativnu energiju i donosi sreću i novac. Prema istoj filozofiji veruje se da donosi blagoslov onom koji je ima.

Loading...

Foto: Pinterest

3. Sanseverija

Ova biljka poreklom iz Afrike i Južne Azije, izuzetno je otporna biljka, pa joj neće škoditi ako ponekad zaboravite da je zalijete. Manjak sunčeve svetlosti ili suv vazduh joj ne mogu mnogo naškoditi. NJen zanimljiv oblik i prepoznatljive "šare" na listovima biće pravo osveženje u prostoru u kom boravite. Još jedna prednost sanseverije jeste i izuzetno prijatan miris koji podseća na vanilu.

Pročitajte još: Dodajte domu malo ZELENE: Ima veliko značenje za FENG SHUI

4. Aglaonema

Ime ove biljke, poreklom sa tropskih područja Azije, u prevodu znači "čudesna nit". Tri velike prednosti ove biljke: veoma dobro podnosi vetar, sušu kao i manjak svetlosti. Nosi i titulu jedne od najistrajnijih sobnih biljaka. Još jedna prednost aglaoneme jeste njen veliki dekorativni potencijal. Možete ovu biljku pronaći u različitim bojama - od tamnozelenih do srebrnih nijansi, a neke sorte imaju i intenzivno crvenu nijansu.

5. Kataleja

Veoma praktična za održavanje - potrebno joj je minimalno svetlosti, ali nikako direktno izlaganje suncu. Spada u red najizdržljivijih biljaka, a zanimljiv je podatak da je kataleja simbol večnog plamena. Upečatljivi listovi sa roze, crvenim, žutim ili narandžastim mrljama čine je uklopljivom u svaku vrstu enterijera.

Bonus video: