Ugostitelji otkrivaju: Koju hranu da IZBEGAVATE u restoranima, a objašnjavaju i ZAŠTO!

Katarina Nikolić

12. 05. 2022. 000000 12:00

Foto: Piksabej

Prikupili smo gomilu saveta i tajni koje su restorateri i radnici u ugostiteljstvu podelili na društvenim mrežama. Tako da sada imamo informacije "iz prve ruke" koju hranu ne bi trebalo baš da naručujemo u restoranima. 

Pročitajte još: Zašto NIKAD ne bi trebalo da držite JAJA u vratima od frižidera? Uz OVAJ savet ostaće sveža duplo duže

Ovo su neki od insajderskih saveta ugostitelja koje su podelili sa svetom, a koje ne bi nikada naručili u restoranu da su u ulozi gostiju, evo i zašto: 

Supe i čorbe

Nikada se ne ohladi kako treba noću u velikoj posudi, tako da ostaje mlaka satima. To je idealno za razvoj mnoštvo bakterija, a može dovesti i do toga da supa postane kisela. Takođe, supa je nešto što se bezbroj puta zagreva i hladi sve dok je ima, te jedna ista supa ili čorba može se koristiti u restoranu danima.

Loading...

Kokteli sa voćem

Limuni, limete, pomorandže itd, se skoro nikada ne peru kako treba, njima se rukuje golim rukama konobara koji je u kontaktu sa mnogo stvari u šanku, a najviše sa novcem. 

Restorani sa prevelikim menijem 

Nema šta da tražite na mestu koje ima više od 8 stranica na meniju. To uglavnom znači da se sva hrana zagreva u mikrotalasnoj i da nije sveža. Ko još može držati toliko svežih namirnica u kuhinji za toliko dugačak jelovnik? 

Kokice u bioskopu

Ne uzimajte kokice za prvo prikazivanje – to su sve samo sinoćnje kokice ujutru malo podgrejane u grejaču.To možemo i sami videti da u staklenim akvarijumima gde stoje kokice, one stoje i dalje dok je bioskop zatvoren, a zatim kada se otvori, opet se kokice uzimaju iz tog akvarijuma. Ako nema svežih kokica u bioskopu, gde onda ima? 

Umaci od sira

Svaki umak od sira, bez obzira koliko otmeno zvučao, u osnovi je 95% putera, krem sira ili pavlake za kuvanje.  Stvaran sir uglavnom ne ide više od 5% u određenom jelu, dok ga na nekim mestima uopšte i ne ubacuju. 

Loading...

Ulje od tartufa

Ovo ulje se pravi isključivo sa veštačkim aromama, a pravi tartufi se ne koriste za njegovo pravljenje. Uglavnom sve što je na bazi tartufa odnosno što treba da predstavi aromu tartufa se pravi sintetički ili je procenat tartufa minimalan u pravljenju određenih dodataka. 

Gazirano piće sa ledom 

Prema nekim studijama, količina bakterija u ledu u svim poznatim fast fud lancima restorana, mnogo veća nego u toaletima na istim mestima. To je zato što se ledomati vrlo retko čiste, za razliku od toaleta. 

Korpa sa hlebom 

Već znamo da ima prazne kalorije - ali postoje i drugi razlozi da preskočite korpu za hleb kada večerate u restoranu. Korpe za hleb imaju tendenciju da kruže od stola do stola i od gosta do gosta. To može uključiti da iako gosti nisu pojeli hleb, možda su ga kontaminirali pipanjem. Grickalice u baru zahtevaju još neželjenije deljenje. Mnoge ruke su prešle preko vaših kokica ili kikirikija, koji su možda stajali danima pre nego što ste došli. 

Loading...

Hrana u obliku gulaša i čorbi 

Ovo se uglavnom u restoranima pravi od ostataka hrane kako se ne bi bacili, te sutradan vam konobar može predložiti specijalni gulaš za taj dan, koji nije ništa drugo do ostataka mesa, povrća koji su pomešani sa nekim sosom da dobiju ukus. 

Loading...

Saveti konobara za odabir ručka 

Mada ovo nije uvek slučaj, mnogi konobari izjavili su da dobijaju direktno instrukcije iz kuhinje šta da predlažu gostima šta da naruče. Uglavnom su to stvari koje su blizu isteka roka i žele što pre da se potroše. Dakle dok na nekim mestima konobari mogu zaista biti dobronamerni i predložiti vam nešto što im se najviše lično dopada, na drugim mestima možete kao preporuku dobiti ono što najbrže treba da "leti" iz kuhinje. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU