Napravite pravi FONDU OD SIRA: Originalni recept za tradicionalno švajcarsko jelo

Katarina Nikolić

12. 05. 2022. 000000 18:00

Foto: Piksabej

Ovaj tradicionalni recept je vrlo lak za pripremu, a najlepše se konzumira u društvu. Uglavnom u porciji jednog fonuda može da uživa 4-5 ljudi. 

Pročitajte još: Sa OVIM zdravim namirnicama ne bismo smeli da preterujemo! Može doći do kontraefekata

Sastojci: 

  • 1 šolja suvog belog vina
  • 250g seckanog švajcarskog sira
  • 250g seckanog sira "Grujer"
  • 2 kašike višenamenskog brašna
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 1 vekna francuskog hleba, isečena na kocke od 1 inča

Loading...

Priprema: 

Korak 1
Kuvajte vino u loncu za fondu. Dodajte polako sireve dok se svi ne istope. Umešajte brašno. Kada se sir otopi, umešajte so i muskatni oraščić. Masa treba da bude glatka bez grudvica. Vodite računa da sir ne pregori i stalno mešajte. 

Korak 2
Poslužite sa isečenim francuskim hlebom. Za umakanje možete koristiti hleb, kisele krastavčiće ili mladi krompir. Nabodite željenu namirnicu na viljušku, umočite u sir i uživajte u eksploziji ukusa.

Napomena: 

Uz fondu, nemojte piti ništa osim ova 3 napitka: pijuckajte samo belo vino, rakiju ili biljni čaj.  Prema švajcarskom predanju, bilo koje drugo piće — bilo da je to voda, sok ili pivo — će izazvati zgrušavanje topljenog sira i formiranje džinovske lopte u vašem stomaku, ostavljajući vas sa iscrpljujućim smetnjama u varenju.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU