SAM SVOJ MAJSTOR: Kako ofarbati ULAZNA VRATA i učiniti da dom izgleda privlačnije

Jovana Pejinovic

18. 05. 2022. 000000 11:20

Foto: Unsplash

Pravilno farbanje ulaznih vrata, zajedno sa odabirom prave boje boje može u potpunosti promeniti izgled vašeg doma. Svetla boja boje može učiniti da ceo prednji deo vašeg doma odskače, dok tamnija nijansa može pomoći da se spoljašnjost izgleda elegantno i sofisticirano. 

Pročitajte još: IZGLEDA KAO NOV! Žena namazala prljavi tepih SASTOJKOM OD 250 dinara i sve oduševila TRIKOM

Farbanje ulaznih vrata može biti najbrži projekat koji će vam pomoći da poboljšate privlačnost vašeg doma. Osim toga, ovaj posao možete lako završiti za dan ili dva. Niste sigurni odakle da počnete? Pratite ovaj vodič korak po korak da biste naučili kako da farbate ulazna vrata kao profesionalac.

Šta će vam trebati:

  • šrafciger

  • krpa za čišćenje
  • brusni papir 
  • medena krpa (kupuje se u farbarama)
  • novine ili drugi materijal kao zaštita pod
  • molerska traka  
  • prajmer
  • spoljašnja boja 
  • ugaona četkica 
  • valjak za farbanje visoke gustine 

Kakvu boju koristiti 

Pošto su vaša vrata izložena prirodnim nepogodama, važno je odabrati visokokvalitetnu spoljnu boju koja može da izdrži vlagu i promenljive temperature. Unutrašnja boja će se iskrzati i popucati ako se nanese na spoljna vrata.

Možete se odlučiti za završnu obradu polusjaja ili visokog sjaja ako želite taj smeli, sjajni izgled, ali imajte na umu da će ova završna obrada možda zahtevati više održavanja tokom godina.

Kako ofarbati ulazna vrata

Pratite ovaj vodič korak po korak kako da ofarbate ulazna vrata i sigurno ćete biti uspešni.

1. Uklonite kvaku i bravu

Ovaj korak je tehnički opcionalan, ali njihovo uklanjanje će vam olakšati posao i pomoći da krajnji rezultati izgledaju profesionalnije. Jednostavno uklonite kvaku i bravu na vratima i stavite delove u plastičnu kesu radi bezbednog čuvanja. 

Foto: Piksabej

Ako možete, takođe je dobra ideja da potpuno uklonite vrata. Neka vam pomoćnik drži vrata dok odvrćete šarke. Postavite vrata na čvrstu površinu dok pripremate, brusite i farbate vrata. Ovo će pomoći u sprečavanju kapanja, a možete raditi u pokrivenom, ali dobro provetrenom prostoru, kao što je nadstrešnica ili garaža, tako da ostaci ne padnu na mokru boju.

2. Operite i osušite

Standardna priprema za farbanje ulaznih vrata je prilično jednostavna. Želite da površina bude čista i suva. Počinjemo tako što ručno peremo vrata toplom vodom dok ne budu čista, a zatim ih obrišemo suvom krpom.

Pročitajte još: 7 najčešćih GREŠAKA koje pravimo kada kupujemo ZAVESE

Jednostavna kanta vode sa sapunom i čista krpa mogu pomoći u obavljanju posla. Za teže oblasti možete koristiti sunđer ili četku da uklonite ostatke. Pustite da se vrata potpuno osuše pre nego što pređete na sledeći korak. 

Dobro pravilo je 24 sata. Na taj način možete biti sigurni da nećete zarobiti nikakvu vlagu u vratima, što bi moglo dovesti do preranog kvara i bubrenja u budućnosti.

3. Brušenje

Predlažem da koristite brusni papir granulacije 120 i nežno brusite u pravcu godova drveta. Ovo pomaže u pripremi površine za nove slojeve boje i prajmera.

Koristite medenu krpu da uklonite prašinu i ostatke bez dodavanja vlage. Uverite se da je sva prašina potpuno uklonjena kako male čestice ne bi ušle u mokru boju.

4. Molerska traka

Sada je takođe dobar trenutak da nanesete molersku traku kako biste zaštitili sve ukrasne detalje na vratima koje ne želite da ofarbate.

5. Prajmer

Većina visokokvalitetnih spoljašnjih boja omogućava nanošenje direktno preko pravilno pripremljenih i prethodno ofarbanih vrata. Međutim, prajmeriranje je dobra ideja ako farbate preko prethodno neobojenih vrata ili nanosite preko postojeće tamne ili jarke boje. Prajmerisanje obezbeđuje glatku i doslednu pokrivenost i pravilno prijanjanje. 

Pratite uputstva o tome koliko dugo treba čekati da se prajmer osuši pre farbanja.

6. Boja

Sada za zabavni deo: dajte svojim ulaznim vratima svež sloj boje. Do sada su vaša vrata u potpunosti pripremljena i spremna za dva do tri sloja spoljne boje. 

Pročitajte još: ZA KRISTALNO ČISTO STAKLO: Jednostavan TRIK za čišćenje prozora pomoću crnog čaja

Planirajte da nanesete najmanje dva sloja i nemojte ga nanositi na previše gusto. Uvek pratite vreme sušenja naznačeno na konzervi boje pre nanošenja sledećeg sloja boje. Zapamtite da vreme sušenja može da varira u zavisnosti od nivoa vlažnosti i temperature. 

7. Očistite

Kada se vrata osuše, možete ukloniti molersku traku, vratiti kvaku u bravu. Zamenite vrata ako ste ih skinuli sa šarki i pospremite nered.

BONUS VIDEO: