Recept za pravi RATATULI: Francusko tradicionalno jelo za celu porodicu!

Katarina Nikolić

20. 05. 2022. 000000 11:20

Foto: Jutjub Printskrin/Tasty

Recepti i vremena kuvanja se uveliko razlikuju, ali uobičajeni sastojci uključuju paradajz, beli luk, luk, tikvice, patlidžan, papriku i neku kombinaciju lisnatog zelenog bilja uobičajenog za region.

Pročitajte još: Najslađe čokoladno pecivo za vaše najmlađe: MEDVEDIĆI KOJI SPAVAJU (VIDEO)

Ovaj recept pogodan je za 8 porcija. 

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 6 paradajza
  • 2 tikvice

Sastojci za sos: 

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 luk , isečen na kockice
  • 4 čena belog luka, mlevenog
  • 1 crvena paprika , narezana na kockice
  • 1 žuta paprika , narezana na kockice
  • so 
  • biber 
  • Konzerva mlevenog paradajza
  • 2 kašike seckanog svežeg bosiljka , od 8-10 listova
  • 1 kašičica belog luka mlevenog
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
  • 2 kašičice svežeg timijana
  • 4 kašike maslinovog ulja

Priprema

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Narežite patlidžan, paradajz i tikvice na krugove od približno, a zatim ih ostavite sa strane. Napravite sos: Zagrejte maslinovo ulje u tiganju bezbednom za rernu na srednje jakoj vatri. Propržite luk, beli luk i paprike dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Začinite solju i biberom, pa dodajte izgnječeni paradajz. Mešajte dok se sastojci potpuno ne uklope. Uklonite sa vatre, pa dodajte bosiljak. Još jednom promešajte, a zatim varjačom zagladite površinu sosa. Ređajte isečeno povrće u naizmenične šare (na primer, patlidžan, paradajz, tikvice) na vrh sosa od spoljne ivice do sredine tiganja. Začinite solju i biberom.
Napravite začin od začinskog bilja: U maloj činiji pomešajte bosiljak, beli luk, peršun, timijan, so, biber i maslinovo ulje. Kašikom prelijte povrće začinima.
Pokrijte tiganj folijom i pecite 40 minuta. Otkrijte, pa pecite još 20 minuta da se zapeče.
Poslužite dok je vruće kao glavno jelo ili prilog. Ratatuli je takođe odličan sledećeg dana - pokrijte folijom i ponovo zagrejte u rerni na 180 stepeni 15 minuta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU