Uklonite stres iz života: Odmorni i smireni uz pomoć OVIH 7 trikova

Nevena Todosijević

23. 05. 2022. 000000 11:20

Photo:Pixabay

Da se to ne bi zaista i dogodilo, pogledajmo šta možemo da uradimo da bismo se momentalno osetili odmorno, smireno i zadovoljno.

Slušanje tužnih pesama

Photo:Pixabay​

Zvuči apsurdno, znamo. Međutim, istraživanja pokazuju da slušanje tužne muzike podstiče maštanja, regulaciju emocija i empatiju. Kod učesnika istraživanja slušanje tužnih pesama izazvalo je nostalgiju, ali i zadovoljstvo, umesto negativnih emocija, kako bi se moglo očekivati. Izgleda da uobičajena želja da slušamo tugaljive pesme kada smo već tužni ipak nije besmislena.

Palac spasilac

Photo:Unsplash​

Verovali ili ne, jedan od naših prstiju ima umirujuće supermoći, a to je - palac. Lekari poručuju da jednostavno duvanje u palac može umiriti otkucaje srca i produbiti disanje. Takođe, kuckanje po ovom prstu, odnosno blago pritiskanje korena nokta, pomaže u ublažavanju anksioznosti. Kao što vidite, uvek imamo antistresno rešenje pri ruci, bukvalno.

Prljanje zemljom

Photo:Unsplash

Rad u bašti i briga o biljkama opuštaju. To ima veze sa sunčevom svetlošću kojoj smo izloženi i činjenicom da se povezujemo sa prirodom i stvaramo nešto lepo. Pored ovih razloga, nedavno sprovedena studija otkrila je još jedan: postoji vrsta prijateljskih bakterija koje žive u zemljištu, a teraju naš mozak da proizvodi serotonin.

Igranje plastelinom, glinom ili slajmom

Photo:Unsplash​

Mada najčešće smatramo da su namenjeni deci, plastelin, glina i slajm savršeno odgovaraju i odraslima. Niko vas ne zaustavlja da se poigrate njima, a već sam dodir sa ovim materijalima ublažava stres. Postoji čak i terapija slajmom, koja utiče na nervni sistem slanjem pozitivnih poruka i čini da se osećamo dobro.

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji(FOTO)

Uspravno stajanje

Pravilno držanje tela važno je u mnogim zdravstvenim aspektima, uključujući i osećaj smirenosti i opuštenosti, jer pomaže boljoj cirkulaciji krvi i nivou kiseonika. Uspravno stajanje može da poboljša raspoloženje na isti način na koji to čini osmeh. Postoji i druga strana toga - tzv. "poziranje snage" ili stajanje u pozi samopouzdanja, pravih leđa, ispravljenih ramena i vrata, čini da se osećamo sigurnije.

Stiskanje i otpuštanje desne šake

Photo:Unsplash​

Kada smo pod stresom aktivira se desni deo mozga, jer je njegova funkcija da kontroliše emocije. Da bismo izbalansirali sve, potrebno je da nateramo levu stranu mozga da radi (povezana je sa verbalnim funkcijama i logikom). S obzirom na to da je desni deo našeg tela više u kontaktu sa levim delom mozga, stiskanje i otpuštanje desne pesnice pravi je trik za opuštanje i balans.

Ležanje na podu i kotrljanje teniske loptice

Photo:Unsplash​

Drevna medicina, ali i savremena naučna istraživanja, poručuju da tačke pritiska na našim stopalima mogu uticati na različite delove tela, a pomažu i u oslobađanju od anksioznosti i stresa. Da biste ih efikasno masirali, možete koristite penasti valjak ili, ako ga nemate, tenisku lopticu. Dok ležite na podu kotrljajte je stopalima.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU