Empatija je zarazna: Deca od roditelja nasleđuju emocije za druge

Nevena Todosijević

19. 06. 2022. 000000 13:00

Photo: Unsplash

Psiholog Lori Dej upozorava da odrasli greše kada se ponašaju na jedan način, a žele da njihovi mališani praktikuju sasvim drugačije životne obrasce, kažnjavajući ih čak što su se prema njima ili nekome drugom poneli hladno, grubo, sebično. NJegova poruka je da roditelji moraju decu da uče da budu empatična, sami se ponašajući na takav način.

Samo je potrebno da se o tome razgovara i da se na tome kontinuirano radi, jer empatija jeste zarazna. 

Photo: Unsplash

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji(FOTO)

- Lekcija o saosećajnosti je važna jer uči male ljude kako da poštuju tuđa osećanja i uverava ih da je to važno - kaže psiholog. - Dužni smo da podignemo generacije klinaca sa mnogo više empatije prema drugima. Istina je da nečije najveće poteškoće negde drugde ne negiraju naše sopstvene, ali mnogi roditelji se zaista trude da nauče decu da budu humana i pomažu onima kojima je to potrebno. Vode ih u javne kuhinje i ohrabruju ih da prave štandove na kojima prodaju limunadu kako bi prikupili novac za žrtve vremenske nepogode ili nekih drugih tragičnih okolnosti. S vremena na vreme, neko podeli na društvenim mrežama takvu priču o detetu koje želi da promeni svet, a ja sam sigurna da će to kasnije i uraditi. 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

BONUS VIDEO: