· · Komentari: 0
OSEĆAJNOST

EMPATIJA KAO ŠKOLSKI PREDMET? Da li bi trebalo i u SRBIJI da se uvede? DANCI znaju odgovor!

Zvuči neverovatno, ali je istina! Empatija je predmet koji deca u Danskoj izučavaju dugi niz godina.

1603627077_Depositphotos_207459386_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Od 1993. godine u Danskoj je obavezan predmet u školama upravo empatija, a to može da se dovede i u blisku vezu sa tim da je prema UN-ovom izveštaju od pre nekoliko godina ova zemlja proglašena jednom od najsrećnijih na celom svetu.

Razloga za uvođenje empatije u škole je mnogo. Dokazano je da to pomaže u građenju boljih odnosa, smanjuje broj maltretiranja među vršnjacima i pomaže u poslu. Empatični tinejdžeri su mnogo više orijentisani zadacima i ciljevima, nasuprot tinejdžera koji nemaju razvijenu empatiju.

Pročitajte još: Dete stalno gleda u EKRAN: Kako sprečiti KRIVLJENJE VRATA i KIČME

S obzirom da je celo školovanje u Danskoj vrlo progresivno i orijentisano na razvoj osnovnih životnih veština, ne čudi da se i ovaj predmet našao na listi u školama. Jedan sat sedmično posvećen je lekcijama iz empatije, a izučavaju je deca starosti od 6 do 16 godina.

Tokom časa učenici razgovaraju o svojim problemima, bili oni u vezi sa školom ili ne. Potom zajedno sa celim razredom traže rešenja. Osnova solucija nalazi se u pažljivom slušanju i razumevanju.

Pročitajte još: Da li je VAŠE DETE IMPULSIVNO? Proverite, možda je sklono razvoju KOCKARSKIH NAVIKA!

Ukoliko se desi da ne postoje problemi o kojima može da se razgovara, učenici mogu da provedu vreme uživajući i odmarajući se. To je nešto što Danci zovu hygge, a za šta u našem jeziku ne postoji odgovarajuća reč. Najprostije objašnjeno, to je stvaranje prijatne, tople i intimne atmosfere.

Foto: Depozit

Pročitajte još: ČETIRI tipa PONAŠANJA KOD DECE koja mogu da ukažu na OZBILJNIJI PROBLEM

Timski rad je ključna karika u izučavanju empatije. Rezultati istraživanja pokazali su da je 60% zadataka u danskim školama izvršeno upravo uz pomoć timskog rada. Ne ističu se pojedinci, već se radi na tome da se pomogne manje talentovanim đacima kojima treba pomoć.

Zajedničkim učenjem deca mogu da nauče mnogo više stvari, nego kada se takmiče između sebe za bolje ocene i veću pažnju.

Pročitajte još: NE FORSIRAJTE decu da se IZVINJAVAJU jer činite više štete nego koristi

Naše školstvo nije ni blizu napredno kao Dansko i pitanje je kada će u Srbiji postojati mogućnost da naša deca izučavaju u školki ovakve životno važne stvari, ali se nadamo da smo vas ovom pričom inspirisali da samostalno, u porodici, posvetite vreme danskom načinu odgoja i brige.

Vaša deca će biti zahvalna i lakše će se nositi sa svim što im život donese u budućnosti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.