Zamrznite pravilno voće i povrće i meso: Saveti koji će vam olakšati muke

Jelena Blažić

24. 06. 2022. 000000 08:40

Foto: Youtube printscreen

Evo osnovnog upustva i pravila kako se šta zamrzava, koliko dugo sme stajati u zamrzivaču  i šta se obično ne zamrzava.

Pročitajte još: Kako da odaberete najukusnije BRESKVE? Obratite pažnju na boju

Da Vam namirnice ne bi se osećale na zamrzivač redovno ga čistite, dezinfikujte sirćetom, Ja često stavim u zamrtzivač korice narandže i limuna isecdjenog. Kad kupite kafu ubacite praznu kesu u zamrzivač.. Pa da krenemo...

KAKO PRAVILNO ZAMRZNUTI BORANIJU

Najbolje je zamrznuti olovku boraniju žutu ili zelenu. Oprati očistiti i iseću na pola. Ja sam dodala i na kolutove šargarepu.  Bariti 5 minuta pa je prebaciti u hladnu vodu još 5 minuta. Izvaditi na krbu da se prosuši i ohladi. Spakovati u kese i po mogućstvu naaparatu izvući vazduh namirnice se bolje čuva.

OSTALO POVRĆE:

BROKOLI, KARFIOL KELJ: dobro oprati pod vodom od prljavštine i insekata koji se zavuku. pokidati cetove i blanširati 2 min.
PAPRIKA se ne mora blanširati ali se pečena zamrzava neljuštrena
CELER PAŠKNAT  2 minuta blanširanja
TIKVICA 2 minuta
PLAVI PATLIDŽAN oprati iseći na kolutove 2 cm potopiti u slanu vodu  5 min. pa blanširati 4 -5 minuta
NE ZAMRZAVATI krastavac.zelenu salatu, praziluk , krompir rotkvice
OSNOVNO PRAVILO ZA SVE POVRĆE: posle blanširanja staviti toliko u hladnu vodu koliko dugo se blanšira

Pročitajte još: Recept iz BAKINE KUHINJE: Napravite SARME u nekoliko koraka (FOTO/VIDEO)

MESO:

PILETINA: u zamrzivaču čuvati u komadima4-5 meseci, celo pile do 12 meseci SVUNJETINA: čuvati 4-6 meseci pečenje do 12 miseci IZNUTRICA: kovasica, džigerica, viršle 1-2 meseca MLEVENO MESO: čuvati 2-3 meseca JAGNJETINA: 9 meseci GOVEDINA čuvati u zamrzivaču do 12 meseci VOĆE:najbolje pakovati voće u kriškam, i očišćeno od peteljki.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU