Ovaj režim omogućava da smanjite unos namirnica životinjskog porekla, a da se ipak hranite zdravo: 5 načina da zdravo zamenite meso

Nevena Todosijević

03. 07. 2022. 000000 08:40

Photo: Unsplash

Nedavne studije pokazale su da je fleksitarijanski način ishrane najzdraviji. S obzirom na to da se ponekad jedu različite namirnice životinjskog porekla, ne može da se ispolji ozbiljniji deficit važnih hranljivih materija. Istovremeno, ovakav jelovnik smanjuje rizik od gojaznosti, kardiovaskularnih oboljenja, pa i raka. Bitno je i što je ovakav jelovnik vrlo prihvatljiv i za socijalni život.

Fleksitarijanski jelovnik podrazumeva da većinu vremena jedete hranu biljnog porekla, a samo povremeno parče bifteka, ribu na žaru, pileći file...

 

Photo: Unsplash

Šema ishrane se primenjuje pet nedelja i obuhvata tri redovna obroka i jednu užinu

U fleksitarijanskoj ishrani hrana se deli u pet grupa koje predstavljaju "novo meso" - pasulj, sočivo, grašak, orasi, semenke i jaja, voće i povrće, integralne žitarice, mlečni proizvodi i šećer i začini.
Dijeta traje pet nedelja i obuhvata tri redovna obroka i jednu užinu. Ovo je predlog kakao bi mogao da izgleda vaš petodnevni jelovnik:

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBKU