Oglas
· · Komentari: 0
nega kose

Ishrana vlasi kao važan preduslov za sjajnu kosu!

Kako do kvalitetne i bujne kose? Put nije jednostavan, jer podrazumeva ishranu vlasi kose i spolja, ali i iznutra.

1640254609_c4cd8d38ff157e42ef14c04f419410c22947ef31.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Čini se da je kvalitet kose poslednjih godina u ozbiljnom padu. Tome je doprinelo zagađenje životne sredine, jer čistoća vazduha i kvalitet vode imaju velikog udela u kvalitetu kose. U zagađenim sredinama, kvalitet dlake je loš, jer kosa zadržava veliku količinu prašine i različitih čestica iz vazduha. Sa druge strane, tvrda i voda puna kamenca isušuju kosu, spirajući prirodna ulja i tako ostavljajući dlaku potpuno nezaštićenu.

Ovo je samo jedan deo priče, jer činjenica je da se kosa dosta više tretira danas nego pre desetak godina. Prvo se prečesto tretira fenom ili presom, ali i bojama za kosu, koje koliko god da su prirodne, ipak narušavaju prirodnu ravnotežu kože glave i kvalitet kose.

Kako danas kosu sačuvati, pitanje je na koje pokušavaju da daju odgovor i vodeći svetski frizeri. Ono u čemu se svi slažu jeste da se kosa mora negovati proverenim kozmetičkim preparatima.

Kvalitetan šampon je osnova

Bilo da je kosa bojena ili ne, ona se mora jednom do dva puta nedeljno prati. Suva, najčešće kovrđžava kosa je najzahvalnija, jer se pere jednom nedeljno, dok normalan ili mastan tip kose zahteva češće pranje. Pranje kose svaki drugi dan se ne preporučuje, jer prekomerno trljanje glave može provocirati još jači rad lojnih žlezda, što je kontraproduktivno, jer se na glavi proizvodi višak masnoće. Dobra strategija kod masne kose je produžavati periode bez pranja kose.

Kod žena, naročito je važan pravilan izbor šampona, jer šamponi na bazi parabena, sulfata i silikona mogu pojačati opadanje kose. Kod muškaraca je nešto drugačija situacija, jer presudnu ulogu kod opadanje kose ima genetika i hormonski status. Preporuka je da se upotrebljava šampon bez sulfata protiv opadanja kose i peruti, jer preagresivan šampon može u potpunosti da naruši ph kože glave. To može da dovede do raznih stanja, uključujući i neke ozbiljnije, poput seboreje.

Dobar izbor šampona je naročito bitan kod farbane kose, jer ona je daleko više sklona pucanju, lomljenju i opadanju. Iako je prirodna kosa zdravija i jača, da bi takva ostala, mora se adekvatno negovati. Šampon na bazi priodnih sastojaka koji efiksano spira prljavštine, a ne oštećuje vlasi je najbolji izbor. Zato se treba posvetiti čitanju deklaracija i etiketa pri kupovini šampona i izbegavati neproverene, veštačke sastojke. Na crnu listu sastojaka u šamponima treba staviti i alkohole i formaldehid.

Pakovanja za kosu neophodna kod farbane kose

Farbana kosa je dosta zahtevnija, jer umesto običnih balzama, često je potrebno naneti i dodatnu prehranu za kosu. To su obično maske za raščešljavanje i ishranu vlasi. Najčešće se nanose na mokru, čistu kosu, ostavljaju da deluju neko vreme, pa potom ispiraju. Nekada ovi koraci budu dovoljni da se kosa dodatno omekša, ali kod većih oštećenja, neizostavan korak je nanošenje vitaminskih kapi.

Plavuše su posebno veliki ljubitelji kapi za kosu, jer je blajhana kosa daleko najzahtevnija za održavanje. Prirodnih plavuša ima najmanje na svetu, pa sve pripadnice ženskog pola koje vole svoje svetle vlasi moraju da ih održavaju uz pomoć farbe, što ih košta kvaliteta kose i dlake. Ovo važi i popularno njansiranje kose (tipa balajaž i različite vrste pramenova), jer su pođednako zahtevni za održavanje.

Dobri preparati za kosu štite dlaku od pucanja i toplote kojoj je svakodnevno izložena, bilo od strane fena ili pegle. Međutim, to često nije dovoljno, jer se dlaka svejedno isuši i ispuca. Od pomoći mogu biti prirodna ulja u vidu maski za kosu.

Prirodnim uljima protiv suve dlake

Jedan od najboljih načina je da se dlaka nahrani je upotrebom prirodnih ulja sa proverenim, nežnim sastojcima iz prirode. Kod nas su najčešće u upotrebi maslinovo ili kokosovo ulje, ali treba razmišljati šire i probati i neke egzotičnije varijante poput ricinusovog ili orahovog ulja, kao i ulje sandalovine.

Tretman je najbolje obaviti pre pranja, dva do tri puta mesečno. Nije potrebno natapati celu dužinu kose, već samo krajeve, jer su po pravilu oni najugroženiji. Iskustva pokazuju da ovaj tretman može odložiti šišanje ispucalih krajeva na nekoliko nedelja.

Priodna ulja se mogu kombinovati i sa drugim proverenim sastojcima, poput jaja, meda ili jogurta. Ove namirnice su se do sada pokazale kao najbolja hrana za kosu, jer sadrže gomilu dobrih i za kosu poželjnih sastojaka. Jaja su cenjena zbog velike količine vitamina B, A i D, ali i mnogobrojih mineralnih materija, poput gvožđa, cinka i sl. Med je supernamirnica koja savršeno dezinfikuje i omekšava kosu, dok jogurt spada u najjeftinija rešenja za čistiju kožu glave i dlaku.

Šamponi za suvo pranje kose - da ili ne?

Kod šampona za suvo pranje kose se vodi velika polemika, jer dok je nekima revolucionarno rešenje, nekima je njegova upotreba potpuno besmislena. Činjenica je da oni ne mogu da zamene “normalno” pranje kose, jer nisu tako zamišljeni. NJihov zadatak je da prekrate vreme između dva pranja kose, što je realno za očekivati. Idealno je rešenje za specijalne situacije, a svima dođe period u životu kada su kratki sa vremenom. U takvim prilikama može biti od pomoći.

Šampone za suvo pranje treba isprati čim pre to prilika dozvoljava, jer nije preporuka da se zadržavaju na koži glave i vlasima duže vreme. Izuzetak treba napraviti jedino kod upotrebe prirodnog šampona za suvo pranje, a on je najčešće na bazi soda bikarbone, gustina i malo kakaoa, mada ni tu nije preporuka eksperimentisati previše.

Još jednu bitnu stvar treba napomenuti kada je u pitanju kvalitet kose, a to je pravilna ishrana.

Voćem i povrćem do zdrave kose

Izbor hrane koju unosimo reflektuje se u izgledu kože i kose, pa je u pitanju segment koji ne treba zanemarivati. U ishranu treba uvrstiti što više svežeg voća i povrća, na prvom mestu: šargarepu, kupus, karfiol, bobičasto voće (ribizle, borovnice, aroniju), avokado, banane. Osim što ih treba konzumirati, nije na odmet koristiti i sveže ceđeni sok u vidu maske. Maske za kosu od banane i avokada su vrlo popularne.

Jedno je sigurno, kosu treba negovati da bi bila lepa, zdrava i bujna. Jedan deo jeste genetika, ali sve drugo je posledica načina na koji se kosa treira. NJoj je potrebna briga i pravila nega da bi sačuvao kvalitet i u godinama koje dolaze.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas