Koje je najbolje vreme da jedemo DINJU? Mnogima omiljena letnja poslastica

Kristina LJubisavljević

03. 07. 2022. 000000 13:00

Foto: pixabay

Iako je slatka, dinja spada u povrće. Jestivo je sve osim kore, njene semenke su bogate omega - 3 masnim kiselinama.

Jedna porcija dinje od oko 150 grama sadrži: 53 kalorije, 0,3 g masti, 13 g ugljenih hidrata, 1,4 g vlakana, 30% dnevne količine vitamina A, 78% dnevne količine vitamina C.

Iako je veoma slatka, dinja spada u povrće koje je pritom veoma zdravo zahvaljujući vitaminima i mineralima (kalijum, magnezijum, folna kiselina, fosfor…) Obiluje antioksidansima kolinom, zeaksantinom i beta karotenom, koji štite telo od slobodnih radikala i sprečavaju razvoj mnogih bolesti, a posebno su korisni za zdravlje očiju.

Pročitajte još: Smršajte i do 5 kg za samo 3 dana: TRODNEVNA dijeta koja obećava neverovatne rezultate

Obilje vitamina C jača imunitet, a pomaže i u proizvodnji kolagena koji održava kožu mladalačkom i svežom. Isto dejstvo ima i vitamin A koji dinja takođe sadrži.

Dinja sadrži 90 odsto vode što je čini savršenom namirnicom za vrele letnje dane. Pošto sadrži oko 10 odsto dnevnih potreba za kalijumom, pomaže u regulaciji krvnog pritiska, štiti od kardiovaskularnih bolesti i sprečava grčeve mišića. Kalijum takođe pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u telu i smanjuje zadržavanje vode.

Osim vode, dinja sadrži i dosta vlakana. Ona su važna za probavu. Ako imate problem sa zatvorom, pojedite nekoliko kriški ove poslastice.

Pročitajte još: "Čija voda": Svi su oduševljeni dejstvima ovog čudesnog napitka, pravi se lako, a pomaže ubrzanom mršavljenju (VIDEO)

Pošto je „teška za stomak“ preporuka je da se jede pre obroka ili kao zasebno jelo. Osobe koje imaju problem s bubrežnim bolestima treba da je jedu u ograničenim količinama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU