Ove namirnice ne bi trebalo da konzumirate kada su vrućine: Mogu dovesti do dehidratacije

Jelena Knežević

06. 07. 2022. 000000 10:00

Foto: Unsplash

Temperatura koja prelazi 35 podeok na Celzijusovoj skali može biti neizdržljiva. Telo pokušava da se rashladi znojenjem, na taj način gubeći vodu. Neophodno je unositi minimum 2 litra tečnosti kako bi se nadoknadila izgubljena vlažnost, ali ne bilo koje.

Poželjno je da smanjite unos kafe. Ukoliko pijete više od 1-2 šoljice ovog napitka, velika količina kofeina može negativno uticati na srce koje tokom visokih temperatura svakako pumpa krv u stresnijem režimu. Nikako ne pijte više od maksimalno 2 šoljice dnevno, jer se na taj način gubi vlažnost i dolazi do neravnoteže vode i soli u organizmu.

Pročitajte još: Ne zanemarujte simptome koje vam šalje telo, može biti veoma opasno

Gazirana pića su takođe loš izbor tokom letnjih dana. One uglavnom sadrže veće količine šećera.

Slatkiše, testa i testenine poželjno je potpuno izbaciti iz menija. Za njihovo varenje organizmu je potrebno mnogo vode, a telo već na vrućini gubi dosta tečnosti.

Dobrar izbor su napici poput ledenog čaja ili  ohlađenog čaja od nane. U njih možete dodati kockice leda, iscediti malo limuna, dodati listiće mente.

Ishranu bazirajte na što više supa i hrane koja sadrži dosta povrća. Obrocima dodajte sezonske salate i trudite se da smanjite začine u jelima. Umesto sladoleda i šejkova uzmite voće.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU