Dobri i loši UGLJENI HIDRATI: Ako pravilno birate, imaćete energije za ceo dan, a možete i izgubiti na težini

Katarina Nikolić

09. 07. 2022. 000000 08:00

Foto: Piksabej

Prema Harvardskoj školi javnog zdravlja, neki ugljeni hidrati potpomažu zdravlju, dok drugi, ako se jedu prečesto ili u prevelikim količinama, mogu potencijalno dovesti do zdravstvenih problema.

Pročitajte još: PROTEINSKA BOMBA: Doručak koji vam daje energiju tokom čitavog dana

Između 50 i 60 procenata kalorija koje osoba konzumira svaki dan treba da potiče od ugljenih hidrata. Međutim, to ne znači da su ugljeni hidrati koje ćete naći u slatkišima, kolačićima i drugoj visoko obrađenoj hrani isti kao oni u povrću i celim žitaricama. Odatle dolazi ideja o dobrim i lošim ugljenim hidratima.

U osnovi se razlaže na jednostavne ugljene hidrate koji su "loši" i složene ugljene hidrate koji su "dobri". Složeni i jednostavni su termini koji se odnose na to kako hrana razlaže u energiju (šećer) u telu.

Loading...

Složeni ugljeni hidrati

Složeni ugljeni hidrati su oni koji vašem telu daju najbolje gorivo. Obično se nalaze u hrani bogatoj vlaknima, koja se sporije razgrađuju, dajući vam stabilan nivo šećera u krvi tokom dana i čineći da se osećate manje gladnim i razdražljivim kada dođe sredina popodneva. Ova hrana će vam dati potrebnu energiju za dan.  Odlična je ideja da unesete više ovih ugljenih hidrata u svoju dnevnu ishranu:

  • Sveže voće, idealno ono sa niskim glikemijskim indeksom kao što su kajsije, maline, jagode i kupine
  • Povrće bez skroba
  • Cela zrna i hrana napravljena od celih zrna, kao što su određene vrste hleba i žitarica
  • Semenke, različite vrste 
  • Mahunarke
  • Mlečni proizvodi koji nisu zaslađeni šećerom, kao što su jogurt, pavlaka i sir

Jednostavni ugljeni hidrati

Vaše telo brzo razgrađuje jednostavne ugljene hidrate, povećavajući nivo šećera u krvi i vraćajući vas u kuhinju u roku od nekoliko sati od poslednjeg obroka. Osim ako niste sportista ili vam je potrebna iznenadna navala energije iz nekog razloga, obično je najbolje izbegavati ove ugljene hidrate u svakodnevnoj ishrani:

  • Rafinisane žitarice poput belog hleba, belog pirinča i testenine
  • Prerađena hrana kao što su kolači, slatkiši, kolačići i čips
  • Beli krompir
  • Zaslađena bezalkoholna pića
  • Šećer

Smanjivanje loših ugljenih hidrata može vam pomoći da izgubite težinu, kao i da vam pruži osećaj više energije i manje razdražljivosti. Ugljeni hidrati su gorivo koje pokreće vaše telo. Stavljanje pravog goriva u vaš motor čini svet razlike.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU