I kućni ljubimci mogu da IZGORE: Ovo su simptomi SUNČANICE kod mačaka, a na ovaj način im možete pomoći

Jelena Knežević

10. 07. 2022. 000000 15:30

Foto: Unsplash

LJubimce nije preporučljivo izvoditi u šetnju kada su temperature visoke jer postoji rizik od toplotnog udara. Posebno ako se uzme u vidu da asfalt moze da se zagreje i preko 60 stepeni, potrebno je biti izuzetno oprezan.

Međutim, baš kao i ljudi, mačke mogu doživeti i sunčanicu. Prva stvar koju uvek treba da imate na umu jeste da vašem ljubimcu uvek sipate svežu i hladniju vodu koja će mu biti na raspolaganju.

Kada dođe do većeg gubitka tečnosti i  minerala, kod mačaka se to manifestuje simptomima poput umora, suvoće usta, gubitka apetita, otežanog disanja i upalih očiju. Ako primetite neke od ovih simptoma, odvedite svog ljubimca kod veterinara.

Pročitajte još: Zašto je uvek bolje USVOJITI ljubimca, nego KUPOVATI u odgajivačnicama ?

 

Mačku nemojte puštati po najtoplijem delu dana na sunce, a vodite računa i da ne leži na užarenom betonu kada su vrućine najveće.

Kada su u pitanju mačke belog krzna budite posebno oprezni jer bi sunčevi zraci mogli ozbiljnije da naštete njihovoj nepigmentisanoj  koži, izazivajući upale, lezije i sl.

Kako prepoznati znakove toplotnog udara i sunčanice?

Najčešća su tri simptoma:

  1. Gubitak svesti

  2. Prekomerno dahtanje

  3. Kolabiranje

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma ili neki drugi koji ukazuje da se vaša ljubimica ne oseća dobro, odvedite je kod veterinara što pre.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU