Znakovi koji ukazuju da koristite PREVIŠE PRAŠKA ZA VEŠ: Višak sredstava za pranje može dovesti do ostećenja mašine i garderobe

Jelena Knežević

14. 08. 2022. 000000 18:00

Foto: Unsplash

Ukoliko koristite više deterdženta ili praška za veš, garderoba postaje s vremenom grublja, a pored toga može stvoriti probleme u veš-mašini i iziritirati kožu i dovesti do alergije.

Prvi znak da ste stavili više praška jeste veš koji je grub na dodir kada ga izvadite iz mašine. Iako mnogi misle da će više deterdženta lakše i bolje otkloniti prljavštinu, treba imati na umu da to dovodi do drugih problema. Materijal se lakše i brže haba, boja bledi, a odeća postaje manje udobna za nošenje. Nije isključena opcija da se može pojaviti i alergija i iritacija na koži.

Takođe, ako u mašinu stavite više praška, stvara se i dosta pene u samom procesu pranja. Tom prilikom se odeća može zalepiti, pa se samim tim i teže ispira..

Pročitajte još: Trik koji će vas oduševiti: Otpušite sudoberu pomoću DVA sastojka iz kuhinje (VIDEO)

Višak praška u mašini se teže ispira. što može dovesti do kvara veš-mašine. Pored toga, stvrdnuti prašak koji se nakuplja vremenom može zapušiti odvodnu cev.

Da biste to izbegli, pratite opšte smernice. Za prosečnu mašinu koja može oprati do 8 kilograma odeće, dovoljne su 2 kašike praška, ako nije previše zaprljan. Ako perete odeću ručno, potrebna vam je manja količina. Koncentrati praška su skor oduplo jači u odnosu na običan prašak, tako da, ukoliko koristite koncentrat, stavite duplo manju količinu.

Višak praška potrebno je ukloniti kako bi se izbegle iritacije na koži. Veš ubacite u vodu u koju ste dodali šolju sirćeta koji pomaže da se višak deterženta lakše skine. Istrljajte vidljive tragove praška, pa ostavite oko sat vremena veš u vodi. Posle toga, ubacite u mašinu i uključite samo opciju ispiranja.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU