Ove namirnice nikako ne treba podgrevati u MIKROTALASNOJ: Štetite svom zdravlju

Jelena Knežević

15. 08. 2022. 000000 20:00

Foto: Pexels

Mikrotalasna pećnica znatno olakšava proces zagrevanja hrane, te je postala nezaobilazan uređaj u mnogim domovima. Međutim, postoje neke namirnice koje nikako ne bi trebalo ubacivati u ovaj uređaj, po mišljenju strunjaka.

1. Brokoli

Ova vrsta povrća brzo se greje, pa se često ubacuje u mikrotalasnu radi brže pripreme. Ali, ovakav način pripreme treba izbegavati. Kuvanje na pari je bolja opcija. Ukoliko ubacite brokoli u mikrotalasnu pećnicu izgubiće i do 97 odsto antioksidanata, dok se pri kuvanju na pari gubi samo 11 procenata.

Pročitajte još: "Ovo je grozno": Da li znate da su drvene varjače leglo prljavštine? Očistite ih pomoću ovog trika

2. Smrznuto voće

Voće se zamrzava na posebne načine kako bi zadržale što više korsnih elemenata. Voće počinje da gubi hranljiva svojstva čim se ubere, a naročito prilikom dužeg stajanja u magacinima. Paket sa smrznutim voćem najbolje je pustiti da se odmrzne na sobnoj temperaturi, kako mikrotalasna ne bi dodatno pospešila gubitak nutritijenata.

3. Zamrznuto meso

Kada ubacite komad zamrznutog mesa u mikrotalasnu, pećnica okreće ukrug hranu, što dovodi do toga da krajevi se odmrznu i postanu braon, dok je sredina još uvek zamrznuta. Tako se meso ne može ravnomerno odmrznuti, a ukoliko ne krenete po odmrzavanju mesa sa pečenjem, prženjem ili kuvanjem, rizikujete razmnožavanje bakterija. Japanski istraživači došli su do zaključka da, ako se meso podregva duže od šest minuta u mikrotalasnoj, gubi ogromnu količinu vitamina B12.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU