Uređaj koji troši struju i kad se ne koristi, a većina ga ostavlja uključenim

Kristina LJubisavljević

08. 09. 2022. 000000 17:30

Foto: Profimedia

Od pametnog korišćenja grejanja do pametnog korišćenja kuhinjskih aparata, postoji mnogo malih promena koje možete da napravite, a koje bi mogle da vam uštede novac na računima za struju. Da li ste razmišljali o tome koliko troše električne energije troše uređaji koji su uključeni, ali se ne koriste. Koliko nas ostavlja  priključene punjače?

- Ako ostavite uređaj uključen, iako ga ne koristite aktivno, on će potrošiti struju. To je zato što će struja moći da teče kroz uređaj, povećavajući tako vašu potrošnju energije i, nažalost, vaše račune - kaže Natalia Lacim za Metro.

Pročitajte još: Pronađite prase koje ne nosi KAPICU: Ukoliko uspete za manje od 17 sekundi, vi ste novi REKORDER (FOTO)

Zamrzivač

Frižider i zamrzivač moraju uvek da rade, pa nije iznenađujuće da na njih u proseku odlazi 12% ukupne električne potrošnje. Međutim, iako ne možete da ga ugasite možete da se pobrinete da frižider radi pravilno.

- Najjednostavniji način da osiguramo njegovu učinkovitost je da ga redovito čistimo. Čišćenje unutrašnjosti i bacanje hrane sa isteklim rokom znači da motor neće morati da daje svoj maksimum da hranu održi hladnom, odnosno zamrznutom.

Televizor

Dešava se da je televizor uključen iako ga u tom trenutku gledamo, a često ostaje uključen i kada nismo kod kuće. Mnogi pretpostavljaju da ga gašenjem s daljinskim upravljačem potpuno isključuju, ali to često nije slučaj.

Pročitajte još: Godišnje doba u kom ste ROĐENI može uticati na vaše osobine i sudbinu: Proverite da li su tvrdnje istinite

Punjači

Mnogima su punjači uvijek uključeni, a stručnjaci savetuju da ovo takođe utiče na povećanje računa za struju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU