Svakodnevne navike koje mogu negativno da utiču na ZDRAVLJE SRCA: Ove rutine lako možemo da promenimo

Kristina LJubisavljević

11. 09. 2022. 000000 20:00

Foto: Profimedia

Mnoge svakodnevne navike o kojima zapravo ne razmišljamo takođe mogu da utiču na zdravlje srca. Ono što radimo, jedemo i pijemo može značajno da utiče na krvni pritisak, holesterol i rad srca i na kraju deluju na našu ukupnu funkciju srca.

Svakodnevne navike koje mogu da deluju na srčane probleme:

Usamljenost

- Izolacija od drugih takođe može da ima dubok uticaj na zdravlje našeg srca - kaže dr Rigved Tadvalkar, kardiolog, piše Huff Post. Nedavna studija je pokazala da starije žene imaju 8% veći rizik od kardiovaskularnih bolesti kada žive u društvenoj izolaciji i 5% veći rizik od kardiovaskularnih bolesti kada žive same. Za ljude koji doživljavaju i socijalnu izolaciju i usamljenost, rizik od srčanih bolesti raste na 27%. Socijalna izolacija takođe može da doprinese depresiji, a depresija može da dovede do kardiovaskularnih faktora rizika.

Pročitajte još: Šta UŠI mogu reći o vašem zdravlju? Ukoliko primetite SVRAB ili ZUJANJE telo vam šalje signal

Loše zdravlje zuba

Problemi sa zubima, poput karijesa i desni, mogu da povećaju rizik od bakterijskih infekcija u krvotoku. Prema Tadvalkaru, bakterijama u ustima je veoma lako da putuju u krv. Nedavno istraživanje je takođe pokazalo da je redovno čišćenje zuba povezano sa boljim ishodima zdravlja srca.

- Dobra oralna higijena je važna. Ne možemo da kažemo da će četkanje i čišćenje koncem svakog dana sprečiti srčani udar, ali može da poveća nečiju ranjivost ako imaju druge standardne faktore rizika - rekao je stručnjak.

Previše kofeina

Previše kafe može da ima negativan efekat.

- Može da izazove ubrzan rad srca, izazove kontrakciju krvnih sudova i povišen krvni pritisak, a svakako ako ste skloni poremećajima srčanog ritma, kofein u visokim dozama to može da izazove - rekao je Tadvalkar. Kofein se smatra u kranicama normale do 300 do 400 miligrama, a posle toga može da ima niz negativnih efekata.

Pročitajte još: Trik sa PALČEVIMA će vam pomoći da za samo TRI SEKUNDE otkrijete da li je vaše držanje pravilno (VIDEO)

Nekontrolisani stres

Kada je sistem borbe ili bega u telu hronično aktiviran, to može da izazove upalu u telu i produženo oslobađanje hormona stresa poput adrenalina. Ovi faktori zajedno mogu da izazovu fiziološke promene u telu, uključujući povećanje krvnog pritiska, visok holesterol, gojaznost, insulinsku rezistenciju i poremećaje električnog ritma, kaže Tadvalkar. Hronični stres takođe može da poveća rizik od zgrušavanja krvi u celom telu.

Previše ili premalo spavanja

Većini ljudi treba oko sedam do osam sati sna noću. Ipak, ne radi se samo o količini sna, već i o kvalitetu. Kvalitetan, regenerativni san je ključan za održavanje zdravog srca. Loši kvalitet sna je povezan sa visokim krvnim pritiskom, povišenim holesterolom i aterosklerozom (nakupljanje pritiska u arterijama), piše Huff Post.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU