Čokoladnija i ukusnija verzija ledenih kocki: Sa kakao filom koji se pravi lakše i brže (RECEPT/VIDEO)

Jelena Knežević

06. 10. 2022. 000000 12:30

Foto: Jutjub/printskrin/JAMILA AMIN

Ledene kocke mnogima su omiljena poslastica. Ovaj starinski kolač pravi se od čokoladne kore, belog fila, a preko ide glazura. Ali, umesto na klasičan način, možete oprobati jedan malo drugačiji recept.

Fil je čokoladniji i neodoljiv, a dobra stvar je što se sprema brže i lakše od originalne recepture.

Zasladite ovaj dan na najbolji način.

Sastojci:

    Za koru:

  • 80 gr brašna
  • 30 gr kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 180 gr šećera
  • 50 ml mleka + 50 ml
  • 50 ml ulja

    Za fil:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 100 gr krem sira
  • 3-4 kašike šećera u šrahu
  • 1 kašika kakaoa

   Za glazuru:

  • 40 gr kakaoa
  • 50 gr šećera
  • 200 ml mleka
  • 20 gr putera

Priprema:

  1. U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao.
  2. U drugoj činiji umutite jaja i dodajte prstohvat soli. Potom dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane penasta. Sipajte 50ml mleka i ulje i nastavite da mutite. Krenite postepeno da dodajete suve sastojke. Mešajte sve dok ne dobijete homogenu smesu.
  3. Dno pleha premažite puterom (uključujući i ivice) i pospite brašno. Smesu potom sipajte unutra
  4. Pecite je na 170 stepeni oko 30 do 35 minuta.
  5. Paralelno dok se peče kora, umutite slatku pavlaku, krem sir i šećer u prahu. Dodajte kakao, pa mešajte dok se ne sjedini masa.
  6. Koru probušite čačkalicom na nekoliko mesta pa prelijte je sa 50ml mleka.
  7. Kada se ohladi, sipajte fil.
  8. Za glazuru u šerpi promešajte kakao, šećer i mleko. Kuvajte i mešajte paralelno da se ne bi stvorile grudvice. Na kraju kad smesa proključa dodajte puter.
  9. Sipajte preko fila, pa ostavite da se stegne kolač.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU