Muči vas kiselina u želucu nakon samo jedne šoljice kafe? Dodajte samo jedan sastojak i oslobodite se gorušice

Jelena Blažić

11. 10. 2022. 000000 08:00

Foto: Piksabej

Neke vrste kafe imaju veću koncentraciju kiseline koja može da uznemiri osetljiv želudac, pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šoljice ovog napitka.

Pročitajte još: Očistite organizam i ojačajte imunitet: 10 namirnica za REGENERACIJU JETRE

Da biste neutralisali kiselinu i olakšali probavu, možete da se poslužite magičnim belim praškom – sodom bikarbonom! Soda bikarbona ili natrijum-bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu, do kojeg može da dođe zbog preterane konzumacije slatke i masne hrane. Ima antialergijska, antiupalna i antigljivična svojstva.

Prstohvat sode bikarbone u kafi (ili 1/8 kašičice na litar omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lek za neutralisanje kiseline. Oni koji su probali tvrde da se u takvoj kafi ne oseća ukus ovog praha. Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, stručnjaci tvrde da zaista može da spreči pojavu kiselosti u organizmu.

Pročitajte još: TRAVARKA Natalija Jurevna otkriva recept: Napravite ORAHOVAČU na tradicionalni ruski način

 

Ipak, treba imati na umu da soda bikarbona u kafi može da ima i neke nuspojave na organizam – pojačanu pojavu gasova, smanjenje apsorpcije kalcijuma i opšti uticaj na probavu, upozorava nutricionista Marija Andrijašević. Možda niste znali, ali najgora kombinacija su zapravo kafa i mleko, beli napitak pojačava kiselost organizma, pa bi osobe koje imaju osetljiv želudac trebalo da izbegavaju ispijanje kafe na ovakav način.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU