KUHINJSKI elmenti koji imaju rok trajanja: Svaki dan ga koristite, a zapravo je leglo bakterija

Jelena Blažić

14. 10. 2022. 000000 16:30

Foto: unsplash.com

Drvene varjače, silikonske špartule i plastični pribor leglo su bakterija u svakoj kuhinji. Naime, čak i temeljno pranje hemijskim sredstvima namenjenim kuhinjskom priboru, ne može detaljno ukloniti sve bakterije sa ovih elemenata koje svakodnevno koristimo u kuhinji.

Pročitajte još: Jedan od najopasnijih načina pripreme: Jaja ovakao nikako ne smete da spremate (VIDEO)

Drvene varjače i drvene daske za sečenje namirnica svakodnevno sakupljaju bakterije, a mogu da budu opasne jer pomoću njih pripremamo i mešamo hranu...

Bakterije se upijaju u drvo, pa je najbolja metoda za njihovo uklanjanje potpapanje drvenih i silikonskoh varjača u kupuću vodu sa tečnošću za pranje sudova i kuvanje nekih 20 minuta. 

Voda će nakon ovog tretmana ostati mutna i prljava, a na površini će se zadržati sloj ulja koji ranije nismo primetili na svom kuhinjskom priboru.

Slična situacija je i sa drvenom daskom za sečenje namirnica

Bilo da je drvena ili plastična, na svakoj se vremenom stvore sitne pukotine u kojima se sakupljaju bakterije.

Upravo iz ovog razloga neophodno je jednom godišnje promeniti i drvene varjače i drvene daske za sečenje koje svakodnevno sakupljaju bakterije, a mogu da budu opasne jer pomoću njih pripremamo i mešamo hranu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU