Sočno i KREMASTO! Da li ste probali domaći TRILEĆE? (RECEPT/FOTO)
Sočni biskvit natopljen sa puno mleka i premazan karamel namazom. Probajte ga napraviti po ovom jednostavnom receptu.
Pročitajte još: KRMENADLE A LA RADOŠ: Sprema ih na poseban način (RECEPT)
Sastojci za biskvit:
- 10 jaja
- 10 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- aroma vanile
- 10 kašika glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
Sastojci za kondenzovano mleko:
- 1 litar mleka
- 250 grama šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica gustina
Sastojci za preliv:
- 1 litar mleka
- 500 mililitara biljne pavlake za šlag
- kondenzovano mleko
Sastojci za premaz:
- 300-400 grama karamela
Priprema:
Prvo pripremite kondenzovano mleko. Pola litra mleka zagrejte sa šećerom do vrenja, pa nastavite kuvati još 10 minuta. Ostatak mleka pomešajte sa gustinom i praškom za pecivo, pa ubacite u vruće mleko i nastavite kuvati uz povremeno mešanje varjačom. Nakon otprilike 40 minuta, dobićete gustu svetlosmeđu smesu, koju samo još treba procediti.
Pročitajte još: OMILJENA poslastica Ivane Mihić: Priprema se po originalnom RECEPTU njene majke - čuveni VERIN kolač (FOTO)
Dok se mleko kuva, pripremite biskvit. Odvojite belance i uz malo soli ih umutite u čvrsti sneg. Postupno dodajte kašiku po kašiku šećera i nastavite sa miksanjem. Žumance mutite nekoliko minuta sa vanilijom i vanilin šećerom. Kašikom pomešajte obe smese, pa lagano umešajte brašno i prašak za pecivo. Izlijte u najveći kalup, na masni papir i pecite oko 40 minuta na 175 stepeni. Prohladite biskvit, izbodite gornju stranu vilicom. Okrenite izbodenu stranu dole, maknite masni papir, pa biskvit vratite u kalup.
Zagrejte mleko i pavlaku, dodajte kondenzovano mleko i dobro izmešajte da tečnost bude homogena. Prelijte ravnomerno po biskvitu. Pričekajte 10 minuta da se sve upije, pa premažite karamelom u tankom sloju.
Kolač je najukusniji kad je dobro ohlađen u frižideru.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU