Sočno i KREMASTO! Da li ste probali domaći TRILEĆE? (RECEPT/FOTO)

Kristina Malešević

15. 10. 2022. 000000 17:00

Foto: Instagram/tonkarecirucak

Sočni biskvit natopljen sa puno mleka i premazan karamel namazom. Probajte ga napraviti po ovom jednostavnom receptu.

Pročitajte još: KRMENADLE A LA RADOŠ: Sprema ih na poseban način (RECEPT)

Sastojci za biskvit:

  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 2 vanilin šećera
  • aroma vanile
  • 10 kašika glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli

Sastojci za kondenzovano mleko:

  • 1 litar mleka
  • 250 grama šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica gustina

Sastojci za preliv:

  • 1 litar mleka
  • 500 mililitara biljne pavlake za šlag
  • kondenzovano mleko

Sastojci za premaz:

  • 300-400 grama karamela

Priprema:

Prvo pripremite kondenzovano mleko. Pola litra mleka zagrejte sa šećerom do vrenja, pa nastavite kuvati još 10 minuta. Ostatak mleka pomešajte sa gustinom i praškom za pecivo, pa ubacite u vruće mleko i nastavite kuvati uz povremeno mešanje varjačom. Nakon otprilike 40 minuta, dobićete gustu svetlosmeđu smesu, koju samo još treba procediti.

Pročitajte još: OMILJENA poslastica Ivane Mihić: Priprema se po originalnom RECEPTU njene majke - čuveni VERIN kolač (FOTO)

Dok se mleko kuva, pripremite biskvit. Odvojite belance i uz malo soli ih umutite u čvrsti sneg. Postupno dodajte kašiku po kašiku šećera i nastavite sa miksanjem. Žumance mutite nekoliko minuta sa vanilijom i vanilin šećerom. Kašikom pomešajte obe smese, pa lagano umešajte brašno i prašak za pecivo. Izlijte u najveći kalup, na masni papir i pecite oko 40 minuta na 175 stepeni. Prohladite biskvit, izbodite gornju stranu vilicom. Okrenite izbodenu stranu dole, maknite masni papir, pa biskvit vratite u kalup.

Zagrejte mleko i pavlaku, dodajte kondenzovano mleko i dobro izmešajte da tečnost bude homogena. Prelijte ravnomerno po biskvitu. Pričekajte 10 minuta da se sve upije, pa premažite karamelom u tankom sloju.

Kolač je najukusniji kad je dobro ohlađen u frižideru.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU