· · Komentari: 0

BOEM TORTA: Strogo čuvana za posebne momente! (RECEPT)

Jugosloveni su je čuvali za posebne momente i može se reći da je ovo prava slatka bomba za one koji su zavisni od slatkiša!

1649433731_boem.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/Aurora Recepti

Ova slojevita poslastica od lešnika i čokolade vrlo je popularna širom Balkana, a manje-više se svugde pravi na isti način. Neko preferira da umesto lešnika koristi orahe, neko smanji čokoladu kako torta ne bi bila toliko slatka, a u svakom slučaju — svaki zalogaj je kao magija!

Pročitajte još: Pravimo mafine sa bobičastim voćem: Uživajte u fantastičnom ukusu (RECEPT)

Sastojci:

Za kore

12 belanaca
150 grama šećera
250 grama pečenih mlevenih lešnika
2 kašike kakaoa
 
Za žuti fil

pola litra mleka
6 žumanaca
70 grama šećera
2 kesice vanil šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina

Za crni fil

6 žumanaca
70 grama šećera
4 štangle čokolade
200 grama maslaca

Za glazuru

3 kašike šećera
3 kašike vode
3 štangle čokolade

Priprema

Kore

Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodati mlevene lešnike i kakao. Lagano kašikom sve umešati, pa izliti u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom ili podmazanu. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata.
Biskvit ostaviti da se prohladi, pa iseći na tri kore.

Za žuti fil

Umutiti žumanca mikserom, dodati šećer i vanilil šećer, pa kašikom mešati uz postepeno dodavanje brašna. Razmutiti gustim u malo odvojenog mleka, pa umešati u fil. Zatim ostatak mleka skuvati, skinuti s vatre, dodati fil, pa skuvati kao puding. Ostaviti da se hladi.

Za crni fil

Penasto umutiti žumanca i šećer, pa staviti da kuva na pari. Pri kraju dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi, pa skloniti s vatre. Ostaviti da se hladi, pa prohlađenom dodati istopljen i umućen maslac.

Ređanje

Staviti koru, pa premazati žuti fil, pa crni film, pa ponovo koru, pa žuti fil, pa crni fil, pa ponovo koru.

Glazura

Pomešati šećer s vodom i staviti na srednju vatru, pa kad se šećer istopi, dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi. Odmah preliti preko torte i ostaviti da se hladi i stegne.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.