Pita sa PILETINOM I KROMPIROM osvojiće vas na prvi zalogaj: Specijalitet za celu porodicu, idealan za bilo koje doba dana (RECEPT/VIDEO)

Jelena Knežević

27. 10. 2022. 000000 12:00

Foto: Youtube/printcreen/FooDee

Pita je uvek odličan izbor - od najmlađih do najstarijih ukućana, svi je obožavaju. Bilo da je sa mesom, sirom, spanaćem, omiljeno je jelo mnogim generacijama. Ali, dali ste ikada bili u prilici da probate pitu sa krompirom i piletinom? Ako niste, oduševićete se kombinacijom ovih ukusa.

Sastojci:

Testo:

  • 200-220 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 70 gr jogurta ili kefira
  • 70 g rmaslaca
  • 1 jaje

Fil:

  • 2 veća krompira
  • 250 gr piletine
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • biber, so,mlevena paprika

Pročitajte još: Sjajna poslastica: Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka koje imate u kuhinji

Za premazivanje:

  • susam
  • jedno žumance

Priprema:

  1. Šećer, so i prašak za pecivo pomešajte sa brašnom. Potom, dodajte puter i sameljite u mrvice. Dodajte jaje i jogurt/kefir, pa zamesite meko test. Ostavite da odstoji u frižideru.
  2. U međuvremenu, pripremite fil tako što ćete krompir iseći na što sitnije kockice, kao i luk i piletinu. Posolite, pobiberite i dodajte usitnjen čen belog luka. Sve sastojke dobro sjedinite.
  3. Testo podelite na dva dela, pa svaki od njih razvucite. Na pleh obložen pek papirom položite jedan deo razvučenog testa. Potom dodajte fil sa krompirom i mesom i narendajte malo putera. Fil prekrijte drugim delom testa. Ivice spojite prstima.
  4. Premažite žumancetom i pospite susam. Da bi se bolje fil ispekao, na vrhu testa napravite manju rupu.
  5. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni pola sata.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU