Ukusi ITALIJE u jednom kolaču: Isprobajte aromatični vazdušasti NAPULJSKI Migliaccio (RECEPT/FOTO)

Kristina Malešević

07. 11. 2022. 000000 17:30

Foto: Instagram/tonkarecirucak

Ukoliko do sada nikada niste išli u Napulj, donosimo vam ukuse juga Italije u jednom kolaču...

Pročitajte još: Predlog za današnji RUČAK - BOSANSKI lonac: Jelo puno vitamina idealno za CELU porodicu (RECEPT)

Sastojci:

  • 180 grama griza
  • 500 grama mleka
  • 300 grama vode
  • 210 grama šećera
  • 250 grama ricotte (sobne temperature)
  • 3 jaja (sobne temperature)
  • 50 grama maslaca
  • korice 2 pomorandže
  • korice 2 limuna
  • 2 vanilin šećera
  • malo arome vanilije
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U dubljoj posudi pomešajte mleko, vodu, maslac, 40 grama šećera, 1 vanilin šećer i malo arome vanilije. Dodajte i celu koricu (u komadu) 1 pomorandže i 1 limuna. Zagrejte do vrenja. Sipajte tada griz pa uz mešanje varjačom kuvajte nekoliko minuta, dok se zgusne. Tek tada uklonite koricu limuna i pomorandže, ali bitno je da se kuvaju celo vreme sa kremom kako bi pustili više arome. Kremu ohladite na sobnoj temperaturi. Hlađenje možete ubrzati ako kremu prebacite u drugu posudu i stavite u veću posudu s hladnom vodom.

Pročitajte još: LENJA PITA prema bakinom receptu: Napravite brz kolač za početak nedelje (FOTO/VIDEO)

Jaja penasto umutite sa ostatkom šećera, vanilin šećerom i naribanom koricom 1 limuna i 1 pomorandže.

Ohlađen krem sa grizom pomešajte sa ricottom, koristite mikser, srednju brzinu. Dodajte tada i smesu sa jajima pa nastavite mutiti mikserom, srednjom brzinom, dok se sve ne poveže u jednoličnu smesu.
Smesu izlijte u kalup promera oko 20 centimetara, koji ste premazali maslacem i obložili masnim papirom.

Pročitajte još: Ukusan i aromatičan način pripreme zimnice: Začinite KISELE KASTRAVČIĆE najboljom kombinacijom biljaka

Pecite u unapred zagrejanoj pećnici na 175 stepeni oko 50 minuta, dok površina ne postane hrskava i lagano popucana. Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU