Dva jednostavna načina da očistite srebrni nakit: Neka vaše minđuše, prstenje i ogrlice ponovo zasijaju

Kristina LJubisavljević

14. 11. 2022. 000000 11:20

Foto: Profimedia

Pravi srebrni nakit, koji je napravljen od više od 92,5% srebra, počinje da tamni u određenim elementima.

Srebro vremenom počinje da reaguje sa spoljnim okruženjem ( kreme koje nenasete dok nosite nakit, hemikalije iz vašeg laka za kosu koje prskaju vaše srebrne minđuše, pa čak i jednostavno prirodni vazduh napolju i njegovi zagađivači).

Pročitajte još: Većina ljudi ne koristi RENDE pravilno: Ispravan NAČIN će iznenaditi mnoge (VIDEO)

Iako pravilno skladištite srebro, idealno je u vrećici od mikrovlakana daleko od toplote i vlage, vaš srebrni nakit će verovatno zahtevati čišćenje u nekom trenutku. Uvek možete da odnesete srebrni nakit da ga očisti  zlatar, briga o vašim posebnim komadima kod kuće je isto tako dobra. Postoji niz proizvoda i metoda za čišćenje srebra koji će vam za kratko vreme osvetliti nakit.

Čišćenje srebra

Ako je zamucćenost srebra minimalna, čišćenje vašeg srebrnog nakita je jednostavno. Prvo komad nakita potopite u posudu sa toplom vodom i sapunom, a zatim lagano očetkate lančić, minđuše ili narukvicu.

U slučaju da su mrlje nešto teže, proces čišćenja je nešto komplikovaniji. Obložite činiju aluminijumskom folijom i stavite srebrni nakit na vrh. Zatim prelijte vodom (koju ste prethodno prokuvali) preko komada srebra i umešajte malo sode bikarbone (otprilike jedna kašika na jednu šolju vode). Kada se nakit natopi, prospite vodu i lagano obrišite nakit mekom krpom, piše The List.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU