Nutricionisti upozoravaju: Brzo žvakanje hrane može biti uzrok problema sa varenjem i prekomerne telesne težine

Jelena Knežević

15. 11. 2022. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Lekari savetuju da je jako bitno da hranu unosite sporije i da je usitnine na manje komade. U suprotnom, veći komadi hrane mogu uzrokovati nadutost i probleme sa varenjem.

Varenje hrane počinje u ustima, tako da način i brzina kojom žvaćete hranu utiče dalje na proces prerađivanja hrane u organizmu.

Pročitajte još: Strana na kojoj SPAVATE može imati uticaj na KVALITET sna i jačanje mozga: Naučnici kažu da je jedan način bolji od ostalih

Mozgu treba oko 20 minuta da registruje da je želudac pun, zato se preporučuje sporija konzumacija hrane. Osim toga, prednosti sporijeg žvakanja su:

  • bolja apsorpcija hranljivih materija
  • bolje varenje
  • veće uživanje u hrani
  • manji nivo stresa

"Varenje ne počinje u crevima, već mnogo ranije – u našim ustima – pa stoga obavezno odvojite vreme za uživanje u hrani, žvačući svaki zalogaj otprilike 20 puta", smatra nutricionistkinja Eleanor Trup koja preporučuje da za vreme jela ne koristimo telefon ili gledamo televiziju:

"Prebrzo i užurbano jedenje može rezultirati time da često pojedete više nego što biste inače. Isto tako, kada jedete prebrzo, ne razmišljate o tome koliko puta prožvačete jedan zalogaj, a to dovodi do neugodnog osećaja nadutosti i probavnih smetnji jer vaše telo nema vremena za pravilnu probavu konzumirane hrane", zaključuje ona.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU