Danas je Đurđic: Mnogi slave slavu, a ovim praznikom počinju Mratinci za koje se vezuju posebna verovanja

Kristina LJubisavljević

16. 11. 2022. 000000 06:30

Foto: SPC

Đurđic je jedna od najčešćih slava. Sveti Georgije je, prema predanju, bio veliki borac za hrišćanstvo, bio je Hristov vojnik koji je odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru.

Propovedao je novozavetnu veru i, prema verovanju, čak je i carevu ženu, Aleksandru, uspeo da preobrati u hrišćanku. Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula pre izvršenja carske naredbe.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama, Sveti Đorđe je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu, krstastim mačem ubija aždaju, koja je simbol paganske vere.

Pročitajte još: Priča o CIPELAMA PATRIJARHA PAVLA: Nosio ih je 30 godina, a ISTINU o ovom neobičnom komadu kože kasnije su otkrili njemu bliski ljudi

Narodna verovanja i običaji

Prema narodnom verovanju, od 16. novembra, pa sve do 24. novembra vremenske prilike ukazaće nam na to kakva će biti predstojeća zima. Ako dani budu magloviti, zima će biti promenljiva i maglovita, a ako bude vedro zima će biti oštra sa dosta mraza!

Dani od Đurđica do Svetoga Mrate, 24. novembra, nazivaju se Mratinci ili Vučiji dani jer je sveti Mrata zaštitnik vukova. U vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće i ništa se ne pere.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU