Namirnice koje ne bi trebalo da čuvate u frižideru: Povedite računa

Jelena Knežević

05. 12. 2022. 000000 07:00

Foto: Shutterstock

Većinu namirnica koje kupimo automatski stavljamo u fružider, misleći da je to najbolji način za njihovo čuvanje. Međutim, neke namirnice će izgubiti ukus, miris ili će propasti ili stvrdnuti se kada se skladište u frižideru.

Recimo, paradajz može izgubiti na punoći ukusa jer hladan vazduh zaustavlja proces sazrevanja. Zato bi najbolje bilo ovo povrće čuvati na sobnoj temperaturi.

Takođe, izbegavajte čuvanje belog luka u frižideru jer će s vremenom krenuti da klija i postati gumen. Zato ga držite na suvom i manje hladnom mestu.

Pročitajte još: Mnogima idealna merica: Koliko BRAŠNA ima u čaši od 2 dl

Loša ideja je čuvanje krompira u frižideru - hladniji vazduh pretvara skrob u šećer, zbog čega ovo povrće poprima slatkast ukus. Kao i beli luk, krompir je bolje čuvati na manje hladnom i mračnom mestu.

Med izbegavajte da čuvate u frižideru, kako se ne bi šećer kristalizovao. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi, a zanimljivo je da ova slatka namirnica nema rok trajanja.

Maslinovo ulje u frižideru menja sastav i postaje veoma gusto, pa i njega treba da čuvate na mračnom i ne tako hladnom mestu.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU